Wiśniówka gotowana

4.41 (151 ocen)

  • 30 min

W mojej piwniczce, oprócz tradycyjnych przetworów z owoców i warzyw, nie może zabraknąć nalewek i likierów.

  • 30 min

Składniki:

  • 200 liści z wiśni
    100 jagód wisni
    1 kg cukru
    1,5 l wody
    1 l spirytusu
    1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.41 (151 ocen)

Wiśniówka gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wiśniówka 1. Liście i owoce wypłukać, zalać wodą i zagotować. Odstawić na 24 godziny. Po tym czasie odcedzić, a płyn lekko podgrzać, dodać cukier i kwasek. Ostudzić. Dodać alkohol i wymieszać. Rozlać do butelek i odstawić na kilka dni w chłodne i ciemne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Likier Nalewka Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować