Nalewka wiśniówka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Średni

Idealna na przyjęcie, wiśnie z niej mogą posłużyć jako dodatek do ciast.

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni (w tym do 10 z pestkami)
    500 ml spirytusu (np. Lubelski lub Białostocki 95%)
    200 ml przegotowanej wody
    0,5 kg cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka wiśniówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie drylujemy , kilka zostawiamy z pestkami. Następnie wiśnie przekładamy do słoika zalewamy wodą wymieszaną ze spirytusem.

    Zakręcamy słoik odkładamy na 2 tygodnie w ciemne miejsce.
  • 2. Po dwóch tygodniach zlewamy płyn i odkładamy w ciemne miejsce. Wiśnie przekładamy do słoika i zasypujemy cukrem, zakręcamy odkładamy na tydzień w ciemne miejsce.

    Po tygodniu zlewamy syrop z wiśni łączymy z nalewką, odkładamy na 2 miesiące by wszystkie smaki się przegryzły.

    Wiśnie, które puściły sok po zasypaniu cukrem można wykorzystać do lodów, ciast, deserów. Wystarczy przechowywać je w zamkniętym słoiczku w barku lub lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Karnawał Na zimno Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować