Nalewka pomarańczowo - korzenna

  • wyświetlono: 3838 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Wymyśliłam sobie tę nalewkę ot tak, na próbę. Byłam ciekawa, co z tego wyjdzie. Efekt przerósł wszelkie oczekiwania. Może to nieskromnie zabrzmi, ale jest znakomita!!!

portret

Składniki

0,5 l wódki
8 cm cynamonu
1 laska wanilii
6 strączków kardamonu
1/4 gałki muszkatołowej
15 goździków
5 ziarenek ziela angielskiego
6 ziarenek pieprzu czarnego
1 liść laurowy
3/4 szklanki cukru
duża pomarańcza (potrzebna tylko skórka)

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka pomarańczowo - korzenna

  • 1. Cynamon kruszymy na kawałki, wanilię przecinamy na kilka części, liść laurowy łamiemy na pół.
  • 2. Pomarańczę szorujemy i przelewamy wrzątkiem. Obieramy skórkę bardzo cienko (najlepiej obieraczką do jarzyn).
  • nalewka pomarańczowo-korzenna3. Wszystkie przyprawy, cukier i skórkę pomarańczy wrzucamy do słoika (0,9 l), wlewamy wódkę, dobrze zakręcamy i mieszamy obracając do góry dnem.
  • 4. Odstawiamy w ciemne miejsce. Od czasu do czasu mieszamy.
  • 5. Po 5-7 dniach przecedzamy. Można już degustować, ale lepiej, jeśli jeszcze kilka dni postoi w spokoju.

Porady

Z tej ilości składników wychodzi ok. 600 ml nalewki.
PPWS_06-2013

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

konkurs_nalewkinalewka pomarańczowanalewka korzenna

Komentarze

Podobne przepisy

Nalewka pomarańczowa z imbirem i nutą cytryny

Dodane przez: justi2401

Nalewka pomarańczowa z imbirem i nutą cytryny

Pyszna, orzeźwiająca cytrusowa...

Dodane przez: Konto nieaktywne

Nalewka cytrusowo - korzenna

Nalewki królują w mojej rodzinie...

Dodane przez: aktak

Nalewka pomarańczowo-kawowa

Jej smak i aromat jest idealny...

Nalewka kakaowa

Dodane przez: Goszka

Nalewka kakaowa

Nalewka intensywnie pachnie kakao...

Nalewka miętowa

Dodane przez: AnetaJ

Nalewka miętowa

Po agrestówce i jeżynówce przyszła...

Nalewka mandarynkowa

Dodane przez: AnetaJ

Nalewka mandarynkowa

Nalewka mandarynkowa pięknie pachnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE