Nalewka pomarańczowo-kawowa

  • wyświetlono: 1983 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 2

Jestem wielbicielką kawy, pod każdą postacią. Tutaj w formie półsłodkiej nalewki, polecam:)

  • 60min

Składniki

1 duża pomarańcza, ok. 30 dag
29 g ziarenek kawy prawdziwej
300 ml spirytusu 96%
100 ml wódki czystej 40%
400 ml przegotowanej, wystudzonej wody
kilka ziarenek kardamonu
ok. 8 łyżek miodu wielokwiatowego

Ponadto:
gaza, wata, saczek do kawy- do filtrowania

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka pomarańczowo-kawowa

  • pomarańcza i ziarenka kawy1. Pomarańczę dokładnie myję, szoruję skórkę szczoteczką, wyparzam.
    Odważam ziarenka kawy prawdziwej.
  • owoc pomarańczy z ziarenkami kawy2. Przy pomocy ostrego nożyka lub szpikulca wbijam w owoc pomarańczy- ziarenka kawy, dokładnie, starannie.
  • składniki na nalewkę w słoju3. Do dużego słoja przekładam pomarańczę z kawą.
    Mój słój miał wąską szyjkę, dlatego przekroiłam owoc delikatnie na pół.
    Dodaję kardamon, wlewam alkohole, wodę, miód. Mieszam. Słój zakręcam.
    Odstawiam w ciemne, chłodne miejsce na 10 dni. Co jakiś czas- mieszam całość.
  • przesączanie nalewki przez gazę4. Przesączam nalewkę przez gazę.
  • flitowanie nalewki5. Następnie filtruję nalewkę przez gazę lub sączek do kawy.
  • przefiltrowana nalewka6. Nalewka powinna być przejrzysta i mieć barwę bursztynową.
  • Nalewka pomarańczowo- kawowa7. Butelki zakręcam. Starannie opisuję, umieszczając na butelkach nazwę i datę wykonania.
    Odstawiam, na co najmniej 6 miesięcy w chłodne, ciemne miejsce. Im dłużej leżakuje, tym jest lepsza i smak bardziej wyrazisty.
  • nalewka pomarańczowo- kawowa8. Na zdrowie ;)

Porady

Podany czas- bez oczekiwania, leżakowania.
Warto do nalewek nie wlewać samego tylko spirytusu, smak wówczas jest bardziej wyrazisty.
Ilość miodu zależy od naszego gustu smakowego, czy lubimy nalewki bardzo słodkie, czy wytrawne.
Im nalewka dłużej leżakuje, tym jest smaczniejsza.
Nalewka ma własności zdrowotne.
W miąższu owoców pomarańczy znajduje się: kwas cytrynowy, cukry, a także witaminy: C, P, B1 i B2, prowitaminę A. P
Pomarańcza ma w sobie także związki mineralne i pektyny.
Nalewka pomarańczowo- kawowa ma działanie: uspokajające. Jest pomocna w chorobach jelit, wątroby, pęcherzyka żółciowego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życiecytrusyalkoholekuchnia staropolskamój przepisNapój alkoholowynalewka na zdrowiemiód wielokwiatowyciekawy smak nalewkinalewka pomarańczowo- kawowanalewka dla dorosłychziarna kardamonukawa ziarnistaświąteczny napój

Komentarze

Podobne przepisy

nalewka pomarańczowo-korzenna

Dodane przez: rena123

Nalewka pomarańczowo - korzenna

Wymyśliłam sobie tę nalewkę ot...

image-1fviw8a

Dodane przez: lenab

Nalewka kawowa

Doskonała na poprawienie nastroju..

Nalewka pomarańczową z kawą

Dodane przez: anik9

Nalewka pomarańczową z kawą

Jest bardzo aromatyczna. Najlepiej...

Nalewka pachnąca świętami

Dodane przez: Suziii

Nalewka pomarańczowa pachnąca świętami

Pyszny i gęsty likier przypominający...

Nalewka pomarańczowa z imbirem i nutą cytryny

Dodane przez: justi2401

Nalewka pomarańczowa z imbirem i nutą cytryny

Pyszna, orzeźwiająca cytrusowa...

NALEWKA KAWOWA Z NUTĄ WANILII

Dodane przez: SGH_UK

NALEWKA KAWOWA Z NUTĄ WANILII

Zawsze się udaje. Jest smaczna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE