Nalewka pomarańczowo-kawowa

4.99 (193 ocen)

  • 60 min

Jestem wielbicielką kawy, pod każdą postacią. Tutaj w formie półsłodkiej nalewki, polecam:)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 duża pomarańcza, ok. 30 dag
    29 g ziarenek kawy prawdziwej
    300 ml spirytusu 96%
    100 ml wódki czystej 40%
    400 ml przegotowanej, wystudzonej wody
    kilka ziarenek kardamonu
    ok. 8 łyżek miodu wielokwiatowego

    Ponadto:
    gaza, wata, saczek do kawy- do filtrowania
Wystaw ocenę:

4.99 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki Kawy

Nalewka pomarańczowo-kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pomarańcza i ziarenka kawy 1. Pomarańczę dokładnie myję, szoruję skórkę szczoteczką, wyparzam.
    Odważam ziarenka kawy prawdziwej.
  • owoc pomarańczy z ziarenkami kawy 2. Przy pomocy ostrego nożyka lub szpikulca wbijam w owoc pomarańczy- ziarenka kawy, dokładnie, starannie.
  • składniki na nalewkę w słoju 3. Do dużego słoja przekładam pomarańczę z kawą.
    Mój słój miał wąską szyjkę, dlatego przekroiłam owoc delikatnie na pół.
    Dodaję kardamon, wlewam alkohole, wodę, miód. Mieszam. Słój zakręcam.
    Odstawiam w ciemne, chłodne miejsce na 10 dni. Co jakiś czas- mieszam całość.
  • przesączanie nalewki przez gazę 4. Przesączam nalewkę przez gazę.
  • flitowanie nalewki 5. Następnie filtruję nalewkę przez gazę lub sączek do kawy.
  • przefiltrowana nalewka 6. Nalewka powinna być przejrzysta i mieć barwę bursztynową.
  • Nalewka pomarańczowo- kawowa 7. Butelki zakręcam. Starannie opisuję, umieszczając na butelkach nazwę i datę wykonania.
    Odstawiam, na co najmniej 6 miesięcy w chłodne, ciemne miejsce. Im dłużej leżakuje, tym jest lepsza i smak bardziej wyrazisty.
  • nalewka pomarańczowo- kawowa 8. Na zdrowie ;)

Porady

Podany czas- bez oczekiwania, leżakowania. Warto do nalewek nie wlewać samego tylko spirytusu, smak wówczas jest bardziej wyrazisty. Ilość miodu zależy od naszego gustu smakowego, czy lubimy nalewki bardzo słodkie, czy wytrawne. Im nalewka dłużej leżakuje, tym jest smaczniejsza. Nalewka ma własności zdrowotne. W miąższu owoców pomarańczy znajduje się: kwas cytrynowy, cukry, a także witaminy: C, P, B1 i B2, prowitaminę A. P Pomarańcza ma w sobie także związki mineralne i pektyny. Nalewka pomarańczowo- kawowa ma działanie: uspokajające. Jest pomocna w chorobach jelit, wątroby, pęcherzyka żółciowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Cytrusy Kawa ziarnista Miód Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Staropolska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować