Aromatyczny trunek o pięknym kolorze i wspaniałym smaku-jedna z najprostszych do przygotowania nalewek, ma wielu miłośników zazwyczaj wśród pań-niezbędna w moim domu :)
2 godz.
Składniki:
1,5 kg aronii
1/2 kg cukru
kawałek kory cynamonowej
4 goździki
1 laska wanilii
1/2 cytryny
1/4 litra spirytusu
750 ml wódki czystej
Korzenna nalewka z aronii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Aronię myjemy, wkładamy na 24 godziny do zamrażarki, mrozimy, dzięki temu pozbywamy się tej charakterystycznej dla niej goryczki, następnie wsypujemy do słoja, czekamy aż się rozmrozi, zasypujemy cukrem, wlewamy alkohol, dodajemy rozciętą laskę wanilii, korę cynamonu, goździki oraz sok wyciśnięty z cytryny, zakręcamy słój i potrząsamy.
Odstawiamy na kuchenny parapet w ciepłe miejsce i mieszamy tak przez dwa dni aż cukier się rozpuści.Odstawiamy ją w spokoju na miesiąc.
Po tym czasie nalewkę przecedzamy i rozlewamy do butelek, odstawiamy na 2-3 miesiące, im dłużej stoi tym lepsza.
Komentarze