Korzenna nalewka z aronii

4.5 (170 ocen)

  • 2 godz.

Aromatyczny trunek o pięknym kolorze i wspaniałym smaku-jedna z najprostszych do przygotowania nalewek, ma wielu miłośników zazwyczaj wśród pań-niezbędna w moim domu :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg aronii
    1/2 kg cukru
    kawałek kory cynamonowej
    4 goździki
    1 laska wanilii
    1/2 cytryny
    1/4 litra spirytusu
    750 ml wódki czystej
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Korzenna nalewka z aronii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aronię myjemy, wkładamy na 24 godziny do zamrażarki, mrozimy, dzięki temu pozbywamy się tej charakterystycznej dla niej goryczki, następnie wsypujemy do słoja, czekamy aż się rozmrozi, zasypujemy cukrem, wlewamy alkohol, dodajemy rozciętą laskę wanilii, korę cynamonu, goździki oraz sok wyciśnięty z cytryny, zakręcamy słój i potrząsamy.

    Odstawiamy na kuchenny parapet w ciepłe miejsce i mieszamy tak przez dwa dni aż cukier się rozpuści.Odstawiamy ją w spokoju na miesiąc.

    Po tym czasie nalewkę przecedzamy i rozlewamy do butelek, odstawiamy na 2-3 miesiące, im dłużej stoi tym lepsza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Aronia Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować