Nalewka z sezonowych owoców. Tym razem w ruch poszła aronia z dodatkiem miodu, goździków, cynamonu, wanilii i skórki pomarańczowej.
Składniki:
• 400 g aronii
• kawałek laski cynamonu ok. 2 cm
• kilka goździków
• starta skórka z 1/2 pomarańczy
• 1 laska wanilii
• 1 szklanka cukru
• 1/2 szklanki miodu
• 750 ml spirytusu
• 1 szklanka wody
Aroniówka korzenna czyli nalewka z aronii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Aronię umyć, osuszyć i wsypać do słoja.
• Dodać cukier, pokruszony cynamon, rozciętą wanilię, goździki i startą skórkę z pomarańczy.
• Włożyć do słoja tłuczek do ziemniaków i lekko ubić owoce aronii.
• Zalać spirytusem, wodą i miodem. Odstawić na tydzień w ciepłe miejsce, potrząsając słojem codziennie.
• Odstawić nalewkę jeszcze na 3 tygodnie do ciemnego miejsca, po czym zlać nalew, najlepiej przez bibułę filtracyjną.
• Nalewkę rozlać do butelek, szczelnie zakorkować i odstawić na 4 miesiące.
Komentarze