Aroniówka korzenna czyli nalewka z aronii

4.49 (148 ocen)

Nalewka z sezonowych owoców. Tym razem w ruch poszła aronia z dodatkiem miodu, goździków, cynamonu, wanilii i skórki pomarańczowej.

Składniki:

  • • 400 g aronii
    • kawałek laski cynamonu ok. 2 cm
    • kilka goździków
    • starta skórka z 1/2 pomarańczy
    • 1 laska wanilii
    • 1 szklanka cukru
    • 1/2 szklanki miodu
    • 750 ml spirytusu
    • 1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Aroniówka korzenna czyli nalewka z aronii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Aroniówka korzenna czyli nalewka z aronii 1. • Aronię umyć, osuszyć i wsypać do słoja.
    • Dodać cukier, pokruszony cynamon, rozciętą wanilię, goździki i startą skórkę z pomarańczy.
    • Włożyć do słoja tłuczek do ziemniaków i lekko ubić owoce aronii.
    • Zalać spirytusem, wodą i miodem. Odstawić na tydzień w ciepłe miejsce, potrząsając słojem codziennie.
    • Odstawić nalewkę jeszcze na 3 tygodnie do ciemnego miejsca, po czym zlać nalew, najlepiej przez bibułę filtracyjną.
    • Nalewkę rozlać do butelek, szczelnie zakorkować i odstawić na 4 miesiące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Nalewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować