Nalewka pomarańczowo - kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Pomarańcze umyj bardzo gorącą wodą. Nożem zrób w nich otwory. W otworach umieść ziarenka kawy.
2. Cukier rozpuść we wrzącej wodzie. Do wystudzonego syropu wlej spirytus, wymieszaj.
3. Pomarańcze ułóż w słoiku i zalej przygotowaną mieszanką.
4. Opcjonalnie - można dodać kawałek cynamonu, wanilii, kilka ziaren kardamonu, kawy lub goździków.
5. Słoik zamknij i uzbrój się w cierpliwość. Po 14 dniach nalewka będzie dobra, ale lepiej odczekać 28 dni. Naprawdę warto poczekać dłużej :) ! Zasada jest prosta: im dłużej, tym lepiej !
6. Gdy minie miesiąc - wyciśnij sok z pomarańczy i przefiltruj całą nalewkę. Ja użyłam do tego gazy. Można użyć też bibuły, filtru do kawy czy też sitka. Przelej do butelek. Odstaw na tydzień, dwa do leżakowania. I znów - im dłużej wytrzymasz, tym lepiej ;) !
7. Ciesz się wspaniałym smakiem i aromatem nalewki :) !
Porady
Rady: Warto co parę dni, delikatnie wstrząsnąć słojem - by całość się zmieszała.
Komentarze