Nalewka pomarańczowo - kawowa

4.5 (188 ocen)

  • 12 godz.

To nalewka idealna na zimę, rozgrzewa i poprawia humor :)

  • 12 godz.

Składniki:

  • 6 pomarańczy
    kilkadziesiąt ziaren kawy
    1/2 kg cukru
    1/2 litra wody
    1/2 litra spirytusu
    słój, w którym zmieszczą się pomarańcze
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki Kawy

Nalewka pomarańczowo - kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pomarańcze umyj bardzo gorącą wodą. Nożem zrób w nich otwory. W otworach umieść ziarenka kawy.
    2. Cukier rozpuść we wrzącej wodzie. Do wystudzonego syropu wlej spirytus, wymieszaj.
    3. Pomarańcze ułóż w słoiku i zalej przygotowaną mieszanką.
    4. Opcjonalnie - można dodać kawałek cynamonu, wanilii, kilka ziaren kardamonu, kawy lub goździków.
    5. Słoik zamknij i uzbrój się w cierpliwość. Po 14 dniach nalewka będzie dobra, ale lepiej odczekać 28 dni. Naprawdę warto poczekać dłużej :) ! Zasada jest prosta: im dłużej, tym lepiej !
    6. Gdy minie miesiąc - wyciśnij sok z pomarańczy i przefiltruj całą nalewkę. Ja użyłam do tego gazy. Można użyć też bibuły, filtru do kawy czy też sitka. Przelej do butelek. Odstaw na tydzień, dwa do leżakowania. I znów - im dłużej wytrzymasz, tym lepiej ;) !
    7. Ciesz się wspaniałym smakiem i aromatem nalewki :) !


Porady

Rady: Warto co parę dni, delikatnie wstrząsnąć słojem - by całość się zmieszała.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Nalewka Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować