Nalewka pomarańczowa na miodzie

4.49 (158 ocen)

  • 60 min

Rozgrzewająca, pachnąca świeżymi cytrusami, z delikatną nutą miodu domowa nalewka doskonale rozgrzewa w chłodne jesienne i zimowe wieczory.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,2l wódki
    skórka z 5 pomarańczy
    wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
    60g cukru
    60ml miodu

Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka pomarańczowa na miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-01ljjax 1. Pomarańcze dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, a następnie obieraczką do warzyw obrać z nich cieniutko skórkę.
  • image-0a21ioq 2. W miseczce wymieszać miód z wyciśniętym sokiem z pomarańczy, dodać cukier i mieszać do momentu aż cukier się rozpuści.
  • image-04aehbc 3. Do dużego słoika wrzucić skórkę z pomarańczy, dodać cukier rozpuszczony w miodzie i soku z pomarańczy, wlać wódkę, zamknąć słoik i odstawić na 14 dni.
  • image-2avc2pf 4. Po tym czasie nalewkę przefiltrować, przelać do butelek, które wstawić w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować