Naleśnikowy tort z masą kaszkową

0 (0 ocen)

uwielbiam torty naleśnikowe

Składniki:


  • Naleśniki
    2,5 szk mąki pszennej typ 500
    2 szk mleka 3,2%
    1 szk oranżady
    2 jajka
    2 szczypty soli
    1 łyżka cukru
    50 ml oleju
    Masa
    1 l mleka 3,2%
    125 g masła
    7 łyżek rozpuszczalnego kakao
    1 szk kaszy manny ( błyskawicznej )
    2 łyżki cukru
    Dodatkowo
    cukier puder do posypania
    czekolada w młynku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Naleśnikowy tort z masą kaszkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki :
    Składniki na naleśniki dokładnie wymieszać na gładkie bez grudek ciasto. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na patelni najlepiej do naleśników usmażyć 6 grubych placków uważając aby przy przewracaniu się nie połamały. Usmażone układać jeden na drugim.
  • 2. Masa :
    Do garnka wlać mleko, dodać masło, kakao i cukier i zagotować mleko z dodatkami. Gdy mleko się gotuje wsypywać kaszę energicznie mieszając uważając aby nie powstały grudki. Kaszę ciągle mieszając gotować około 3 minuty.
  • 3. Przełożenie :
    Na talerz ułożyć pierwszy naleśnik a na niego wyłożyć porcję gorącej masy. Rozsmarować ją po naleśniku, przykryć drugim i lekko docisnąć. Tak samo postępować z resztą warstw aż ostatnią warstwą będzie naleśnik. Górę obficie posypać cukrem pudrem i oprószyć dookoła czekoladą w młynku.

Porady

Taki tort można spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (192 ocen)

Tort naleśnikowy

To może cię zainteresować