Naleśnikowy Tort Śniadaniowy z Bezą

  • wyświetlono: 1268 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Śniadaniowy tort z naleśników owsianych przekładany masą jabłkowo-rodzynkową i bananem. Prosty do zrobienia, smaczny i cieszy oko.konkurs_naleśniki

ginger

Składniki

Naleśniki:
mleko [1 szklanka] (lub więcej, jeżeli ciasto będzie za gęste)
mąka [1 szklanka]
jajka [2 szt.]
płatki owsiane [1 szklanka]
olej [2 łyżki]
sól [1 szczypta]
cukier waniliowy [1 op.] (niekoniecznie)
Nadzienie:
jabłka [1 kg]
cynamon [1 łyżeczka]
rodzynki [0.5 szklanki]
banan [2 szt.]
cukier [2 łyżki] (więcej lub mniej, zależy jakich jabłek używam)
masło [2 łyżki]
Beza:
białko z jajka [1 szt.]
cukier puder [2 łyżki]

Sposób przygotowania przepisu:

Naleśnikowy Tort Śniadaniowy z Bezą

  • torcik naleśnikowy1. Usmażyć naleśniki z mąki, mleka, płatków owsianych, jajek, oleju, wanilii i szczypty soli. Wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek, jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodać mąki, za gęste, to trochę mleka. Konsystencja powinna być płynna. Usmażyć.
    W między czasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać, wyciąć gniazda z nasionami i pokroić w plasterki. Przełożyć je do miski, dodać cynamon i 1-2 łyżki cukru, jeżeli jabłka były słodkie, dać tylko odrobinę lub wcale. Dokładnie wymieszać i wrzucić na patelnię, na której wcześniej rozpuściliśmy masełko. Dusić od 15 do nawet 30 minut, jabłka muszą być mięciutkie, dodać rodzynki (można je wcześniej zalać wrzątkiem na chwilkę, żeby zmiękły, odcedzić i dopiero użyć) i wymieszać. Banany pokroić na cienkie plasterki, podzielić tak by starczyło na 4 warstwy.
    Żaroodporne naczynie lub inną wysoką formę wysmarować masłem. Układamy warstwy następująco:
    naleśnik
    jabłka
    naleśnik
    banany
    naleśnik
    jabłka itd. w tym porządku.
    Ostatnią warstwą są jabłka i już ich nie nakrywamy naleśnikiem. Zamykamy żaroodporne naczynie (jeżeli mamy formę, to przykrywamy wierzch tortu folią aluminiową). Zapiekamy 30 min. w temp. 180C. Jakieś 5 minut przed końcem pieczenia ubijamy pianę z białka i cukru. Wyjmujemy tort z piekarnika i smarujemy pianą jego górę. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok. 10-12min., do upieczenia bezy, do jej zarumienienia. Jeżeli ktoś liczy kalorie lub nie lubi bezy, to można z jej zrezygnować, a posypać tort odrobiną cukru pudru.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

konkurs_naleśniki

Komentarze

Podobne przepisy

Świąteczny tort naleśnikowy

Dodane przez: Jaga85

Świąteczny tort naleśnikowy

Mak to nieodłączny składnik, który...

image-26xyx9i

Dodane przez: olciaa89

Czekoladowo - malinowy tort naleśnikowy

Pyszny torcik naleśnikowy z kremem...

Szpinakowy tort naleśnikowy

Dodane przez: Jaga85

Szpinakowy tort naleśnikowy

Zielone naleśniki przełożone delikatnym...

Ciasto naleśnikowe z płatkami jaglanymi

Dodane przez: agatab

Ciasto naleśnikowe z płatkami jaglanymi

Cisto naleśnikowe z dodatkiem płatków...

koreczki naleśnikowe

Dodane przez: klementynka

koreczki naleśnikowe z owocami

Moja córeczka bardzo lubi naleśniki,...

naleśniki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Zapiekanka naleśnikowa z twarogiem

Finezyjne naleśniki zapiekane z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE