Naleśnikowy tort śniadaniowy z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Usmażyć naleśniki z mąki, mleka, płatków owsianych, jajek, oleju, wanilii i szczypty soli. Wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek, jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodać mąki, za gęste, to trochę mleka. Konsystencja powinna być płynna. Usmażyć.
W między czasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać, wyciąć gniazda z nasionami i pokroić w plasterki. Przełożyć je do miski, dodać cynamon i 1-2 łyżki cukru, jeżeli jabłka były słodkie, dać tylko odrobinę lub wcale. Dokładnie wymieszać i wrzucić na patelnię, na której wcześniej rozpuściliśmy masełko. Dusić od 15 do nawet 30 minut, jabłka muszą być mięciutkie, dodać rodzynki (można je wcześniej zalać wrzątkiem na chwilkę, żeby zmiękły, odcedzić i dopiero użyć) i wymieszać. Banany pokroić na cienkie plasterki, podzielić tak by starczyło na 4 warstwy.
Żaroodporne naczynie lub inną wysoką formę wysmarować masłem. Układamy warstwy następująco:
naleśnik
jabłka
naleśnik
banany
naleśnik
jabłka itd. w tym porządku.
Ostatnią warstwą są jabłka i już ich nie nakrywamy naleśnikiem. Zamykamy żaroodporne naczynie (jeżeli mamy formę, to przykrywamy wierzch tortu folią aluminiową). Zapiekamy 30 min. w temp. 180C. Jakieś 5 minut przed końcem pieczenia ubijamy pianę z białka i cukru. Wyjmujemy tort z piekarnika i smarujemy pianą jego górę. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok. 10-12min., do upieczenia bezy, do jej zarumienienia. Jeżeli ktoś liczy kalorie lub nie lubi bezy, to można z jej zrezygnować, a posypać tort odrobiną cukru pudru.
Smacznego!
Komentarze