Aromatyczne pulpeciki na azjatycką nutę

  • wyświetlono: 899 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne, rozgrzewające, pełne łączących się aromatów z dodatkiem chilli, które jak wiadomo, odchudza, zatem nie czekamy, tylko próbujemy:)

ginger
  • 25min

Składniki


mięso mielone [700 g] (może być mieszane: wieprzow0-wołowe i z indyka)
mąka ziemniaczana [2 łyżki]
czosnek [6 ząbków]
cynamon [1 szczypta]
słodka papryka [1 łyżeczka]
pieprz cayenne [0.5 łyżeczki]
bazylia [0.5 łyżeczki]
sos:
pomidory [1 szt.]
mleczko kokosowe [1 szt.] (puszka 400 g)
sos sojowy [2 łyżki]
czosnek [3 ząbki]
imbir [0.25 łyżeczki]
papryka marynowana [1 łyżeczka]
chili (przyprawa) (wg uznania, można dodać świeżą papryczkę chilli)
olej słonecznikowy (do smażenia)
kolendra [2 szczypty]
sól, pieprz świeżo zmielone [1 szczypta] (do smaku)
Dodatkowo:
ryż [1 op.]
por [1 szt.]
pietruszka [1 szt.]
marchew [2 szt.]
lub mieszanka warzyw po chińsku

Sposób przygotowania przepisu:

Aromatyczne pulpeciki na azjatycką nutę

  • 1. Do mięsa mielonego dodajemy przeciśnięty czosnek, pieprz cayenne (najlepiej świeżą papryczkę chilli drobno posiekaną), paprykę słodką, cynamon, bazylię i mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy solą i pieprzem, zagniatamy mięso, formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące ziemniaczanej.
    Na patelni (najlepszy do tego jest wok) rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpeciki. Gotowe wykładamy na talerz.
  • pulpeciki na azjatycką nutę2. Na tym samym woku (jeżeli mało oleju, to dodajemy 1-2 łyżki masła) podsmażamy pokrojone w słupki marchew i pietruszkę, po chwili dodajemy do nich por (też pokrojony w słupki), w szybkiej wersji obiadu warzywa można pominąć (dać jedynie cebulkę), ewentualnie można użyć gotowej mieszanki warzyw na patelnię po chińsku.
    Dodajemy pomidory (swoje zblenderowałam) i mleczko kokosowe, następnie sos sojowy, pulpety, doprawiamy imbirem, kolendrą, solą, pieprzem, paprykami. Gotujemy na małym ogniu parę minut do połączenia się smaków i zgęstnienia sosu.
    W międzyczasie gotujemy ryż.
    Smacznego!

Porady

W sezonie zamiast przypraw ostrej papryki czy cayenne używamy świeżych papryczek chilli.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżw_kilka_chwilmoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyz_roznych_stron_swiatapulpetymleko kokosoweobiadorientalne

Komentarze

Podobne przepisy

Danie na chińską nutę

Dodane przez: elagie

Danie na chińską nutę

Moja wersja makaronu po chińsku.

Schabowy na grzybową nutę.

Dodane przez: ben-ka

Schabowy na grzybową nutę.

Danie pachnace grzybami.

Żeberka na włoską nutę

Dodane przez: evita0007

Żeberka na włoską nutę

Była już karkówka w pomidorach,był...

gotowe

Dodane przez: ziutula

pałki kurczaka na włoską nutę

smaczne, lekkie danie smakuje z...

Szczupak na ostro

Dodane przez: EwaSidor

Szczupak aromatyczny na ostro

Smażymy bez tłuszczu ,polecam dla...

Pulpeciki  na parze

Dodane przez: RedakcjaPP

Pulpeciki na parze

Pracuję i studiuję, jednak zawsze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE