Naleśniki z serkiem i malinami

0 (0 ocen)

Obiad na słodko, zapraszam:)

Składniki:

  • Farsz:
    250 g malin ( świeżych lub mrożonych)
    2 łyżki cukru
    1,5 łyżki galaretki truskawkowej
    130 g sera białego półtłustego
    1 żółtko
    1 cukier waniliowy ( 16 g )

    Ciasto naleśnikowe:
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki wody gazowanej
    1 szklanka mąki
    1 jajko
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Ser

Naleśniki z serkiem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Maliny opłukać i osuszyć ( mrożonych nie rozmrażać), przełożyć na patelnię i dodać cukier. Wymieszać. Smażyć aż maliny się rozpadną i zmniejszą swoją objętość. Pamiętać o częstym mieszaniu aby owoce się nie przypaliły. Następnie zdjąć z ognia, dodać proszek galaretki i dobrze połączyć go z malinami. Ostudzić.
  • 2. Do miski przełożyć ser i rozgnieść go widelcem. Dodać żółtko oraz cukier waniliowy i utrzeć całość widelcem. Dodać zimną konfiturę z malin i dobrze wymieszać. Odłożyć do lodówki na czas smażenia naleśników.
  • 3. Ciasto naleśnikowe: Do miski wlać wodę, dodać mleko i jajko. Delikatnie mikserem wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i solą i wymieszać na gładko. Smażyć cienkie naleśniki.
  • 4. Wykonanie: Przestudzony naleśnik położyć na desce i obficie nałożyć malinowy serek, Rozsmarować równomiernie i zwinąć naleśnik w rulon. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować