Naleśniki z serem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tradycyjne naleśniki z białym serem, tym razem z rodzynkami i z truskawkami. Truskawki są rozgniecione widelcem, ale można zmiksować je i wtedy powstanie sos do naleśników. Takie naleśniki najlepiej smakują o tej porze roku w sezonie truskawkowym.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 20 naleśników:
    • olej do smażenia naleśników
    • masło do odsmażenia naleśników
    • truskawki
    Ciasto
    • 2 szklanki mleka
    • 1 szklanka gorącej wody
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 3 jajka
    • 2 szklanki mąki
    • 2 łyżki oleju
    Ser
    • 500 g sera półtłustego
    • 2 żółtka
    • 3 czubate łyżki cukru pudru
    • 1 cukier waniliowy
    • 4 łyżki rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z serem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki
    • Mleko wymieszać z wodą, dodać jajka i roztrzepać trzepaczką.
    • Dodać mąkę, sól i olej, i również roztrzepać.
    • Odstawić masę na 30 minut, aż mąka się rozklei.
    • Usmażyć ok. 20 naleśników, smarując patelnię pędzlem z olejem.
  • 2. • Żółtka utrzeć w misce z cukrem pudrem i waniliowym.
    • Dodać ser i rozetrzeć z żółtkami, wymieszać z rodzynkami.
    • Na naleśnik nakładać po jednej łyżce sera i zwijać w ruloniki.
    • Truskawki rozgnieść widelcem, część zostawić do dekoracji.
    • Przed podaniem obsmażyć naleśniki na maśle.
    • Podawać z rozgniecionymi truskawkami, udekorować całymi. Można dodać kwaśnej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować