Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mleka
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy lub waniliowy
1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie)
Masa serowa:
0,5 kg dobrego gęstego sera (ja używam z mleczarni Czarnków jest rewelacyjny)
2 łyżeczki cukru pudru
1 cukier waniliowy lub wanilinowy.
0,5 kg truskawek do farszu i kilka do sosu truskawkowego.
Naleśniki z serem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto naleśnikowe: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Gęstość ciasta dostosuj według uznania jeśli jest za gęste dolej mleka lub wody gazowanej, jeśli za rzadkie dodaj mąki.
2.Następnie patelnię przesmaruj olejem i smaż z obu stron naleśniki.
3.Ser wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowych. Po wymieszaniu dodaj pokrojone truskawki.
4.Delikatnie połącz ser z truskawkami.
5.Gotowe naleśniki podajemy z dżemem lub z ulubionym serkiem. W tym przypadku jest to ser z truskawkami. Następnie połóż masę serową na jedną strone naleśnika.
6.złóż go na pół.
7.i jeszcze raz na pół uważając aby masa serowa nie wypadła. Przekładamy na talerz.
8.Truskawki miksujemy blenderem i polewamy naleśniki.
Porady
Takie naleśniki można przygotować z różnymi owocami.
Komentarze