Naleśniki z serem i gruszkami karmelizowanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Składniki na naleśniki utrzeć mikserem na jednolitą masę.Odstawić na 15 min.Z ciasta,na rozgrzanej patelni z olejem smażyć naleśniki z obu stron na złoto.
Nadzienie:ser,żółtko,cukry dokładnie utrzeć.
Gruszki karmelizowane:Gruszki obrać,przekroić na pół,wydrążyć gniazda nasienne.Przekroić każdą połówkę na 3 części. Masło rozgrzać w rondelku,dać cząstki gruszek,smażyć aż gruszki stracą smak surowizny.Następnie dodać cukier waniliowy ,miód,cynamon i chwileczkę wszystko smażyć ,aż powstanie gęsty sos.Doprawić do smaku kilkoma kroplami octu balsamicznego.
Naleśniki smarować serem,składać w chusteczkę i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.Naleśniki podawać na ciepło polane karmelizowanymi gruszkami.
Porady
Tak samo zamiast gruszek możemy przyrządzić jabłka.
Komentarze