Naleśniki z serem i glazurowaną gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto naleśnikowe oprócz oleju/masła wymieszać za pomocą rózgi, do uzyskania konsystencji śmietany. Jesli ciasto nie bedzie miało odpowiedniej konsystencji dodać mleka lub mąki w zależności od potrzeby. Odstawić na 20-30 min.
2.Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane, nadmiar zlać do ciasta naleśnikowego, wymieszać. Potem w trakcie smażenia naleśników nie będzie potrzeby smarowac patelni tłuszczem.
3.Ciasto równomiernie rozprowadzić na patelni, smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.
4.Ser rozdrobnić widelcem na talerzu, dodać cukier, cukier waniliowy, śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać zółtka i całość wyrobić na gładą masę.
5.Serową masę rozsmarować na naleśnikach i składać w trójkąty. Obsmażyć na rozgrzanej patelni z masłem na złoty kolor.
6.Gruszke umyć, obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i dodać gruszkę, chwilę podprażyć ale nie rozgotować. Dodać łyżeczkę cukru brązowego i szczyptę cynamonu.
7.Gotowe naleśniki podawać z glazurowaną gruszką.
Porady
W tej wersji sprawdzą sie również glazurowane lub prażone jabłka.
Komentarze