Naleśniki z kremem śmietanowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Najpierw przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki razem miksujemy aby ciasto miało gładka konsystencję. Ciasto na naleśniki powinno być pół płynne. Jeżeli za bardzo zgęstnieje należy je rozrzedzić mlekiem. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy łyżeczkę kakao.
Ciasto powinno postać „odpocząć” około 30 minut. Na rozgrzaną patelnię (można delikatnie natłuścić olejem kokosowym) wylewaj porcje ciasta, rozprowadzając je równomiernie po całej patelni. Smażymy z obu stron na lekko złoty kolor aż zużyjemy całe ciasto.
2. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo przestudzoną (płynną) galaretkę cały czas ubijając.
3. Polewa z mlekiem w proszku:
Masło, wodę oraz cukier podgrzewamy, cały czas mieszając, aż cukier i masło się rozpuści, lekko studzimy. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy mleko w proszku, mieszając energicznie trzepaczką, aby nie powstały grudki.
4. Naleśniki smarujemy kremem i zwijamy. Polewamy przygotowaną polewą i dekorujemy owocami. Smacznego!
Komentarze