Naleśniki z kremem śmietanowym i owocami

5 (4 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moje córeczki uwielbiają takie naleśniki. Smakują doskonale! Fajny pomysł na letni obiad, podwieczorek czy kolację.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki: na ok.7-8 naleśników
    Ciasto:
    • ok. 160 g mąki orkiszowej jasnej,
    • budyń kokosowy lub śmietankowy bez cukru (ok. 35g)
    • 2 jajka,
    • ok. 250 ml mleka 3,2%,
    • 2 łyżeczki cukru (u mnie ksylitol),
    • ok. 20g oleju kokosowego,
    • 2-3 krople aromatu kokosowego,
    • 1 łyżeczka kakao,
    Nadzienie:
    • 400ml śmietany 36 %,
    • 40g galaretki malinowej (wiśniowej lub truskawkowej),
    • 40 ml wrzątku,
    Polewa:
    • 25g masła,
    • 12g cukru pudru,
    • 15 ml wody,
    • 30g mleka w proszku (u mnie kokosowe),
    Ponadto:
    truskawki, borówki, wiórki kokosowe do posypania, listki mięty
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Naleśniki na słodko

Naleśniki z kremem śmietanowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Najpierw przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki razem miksujemy aby ciasto miało gładka konsystencję. Ciasto na naleśniki powinno być pół płynne. Jeżeli za bardzo zgęstnieje należy je rozrzedzić mlekiem. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy łyżeczkę kakao.
    Ciasto powinno postać „odpocząć” około 30 minut. Na rozgrzaną patelnię (można delikatnie natłuścić olejem kokosowym) wylewaj porcje ciasta, rozprowadzając je równomiernie po całej patelni. Smażymy z obu stron na lekko złoty kolor aż zużyjemy całe ciasto.
    2. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo przestudzoną (płynną) galaretkę cały czas ubijając.
    3. Polewa z mlekiem w proszku:
    Masło, wodę oraz cukier podgrzewamy, cały czas mieszając, aż cukier i masło się rozpuści, lekko studzimy. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy mleko w proszku, mieszając energicznie trzepaczką, aby nie powstały grudki.
    4. Naleśniki smarujemy kremem i zwijamy. Polewamy przygotowaną polewą i dekorujemy owocami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować