Torcik naleśnikowy z kremem śmietanowym i owocami

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Moje córeczki uwielbiają naleśniki więc staram się im je urozmaicać. Dzisiejsza moja propozycja to torcik z masą na bazie śmietany 36% i galaretki z owocami polany polewą z mleka w proszku. Smakują doskonale! Fajny pomysł na letni obiad, podwieczorek czy kolację.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki: na ok.10-12 naleśników
    Ciasto:
    • ok. 220 g mąki orkiszowej jasnej,
    • budyń kokosowy lub śmietankowy bez cukru (ok. 35g)
    • 3 jajka,
    • ok. 250 ml mleka 3,2%,
    • ok. 100 ml wody mineranlenj gazowanej,
    • 2-3 łyżeczki cukru pudru (u mnie zmiksowany ksylitol),
    • ok. 30g oleju kokosowego,
    • 2-3 krople aromatu kokosowego,
    Nadzienie:
    • 400ml śmietany 36 %,
    • galaretka poziomkowa ( malinowa, wiśniowa lub truskawkowa),
    • 70-80 ml wrzątku,
    Polewa:
    • 25g masła,
    • 12g cukru pudru,
    • 15 ml wody,
    • 30g mleka w proszku (u mnie kokosowe),
    Ponadto:
    truskawki,banany, wiórki kokosowe do posypania, listki mięty
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki na słodko

Torcik naleśnikowy z kremem śmietanowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Najpierw przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki razem miksujemy aby ciasto miało gładka konsystencję. Ciasto na naleśniki powinno być pół płynne. Jeżeli za bardzo zgęstnieje należy je rozrzedzić mlekiem.
    Ciasto powinno postać „odpocząć” około 30 minut. Na rozgrzaną patelnię (można delikatnie natłuścić olejem kokosowym) wylewaj porcje ciasta, rozprowadzając je równomiernie po całej patelni. Smażymy z obu stron na lekko złoty kolor aż zużyjemy całe ciasto. Naleśniki studzimy.
    2. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo przestudzoną (płynną) galaretkę cały czas ubijając.
    3. Polewa z mlekiem w proszku:
    Masło, wodę oraz cukier podgrzewamy, cały czas mieszając, aż cukier i masło się rozpuści, lekko studzimy. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy mleko w proszku, mieszając energicznie trzepaczką, aby nie powstały grudki.
    4. Każdy naleśnik smarujemy kremem, co drugi przekładamy pokrojonymi w plasterki owocami i układamy jeden na drugim. Możemy pomóc sobie i naleśniki układać w tortownicy. Polewamy przygotowaną polewą i dekorujemy owocami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować