Naleśniki można podać zarówno na obiad, jak i na wykwintną kolacje.
60 min
Składniki:
Na naleśniki:
3 jajka,
pół szklanki mleka,
pół szklanki wody mineralnej,
łyżka oleju,
szczypta soli, szczypta pieprzu,
pół szklanki mąki pszennej,
pół szklanki mąki razowej.
Na farsz:
chińska mieszanka warzyw mrożonych lub marchew, papryka, por, cebula, 0,5 kg pieczarek,
1 podwójna pierś z kurczaka lub mięso z kurczaka ugotowane w wywarze np. do rosołu,
pieprz, sól, zioła (bazylia, oregano, majeranek), pieprz cayenne, przyprawa do kurczaka
Naleśniki z farszem na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka kroimy drobno w paski, jeśli zamiast piersi mamy mięso z wywaru postępujemy tak samo. W woku lub wysokiej patelni dusimy mięso w przyprawach i ziołach.
2.Do uduszonego mięsa dodajemy mieszankę chińską, lub drobno pokrojone w paski warzywa. Wszystko dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie się rozpadało.
3.W międzyczasie przygotowujemy ciasto na naleśniki. Miksujemy lub roztrzepujemy jajka, wodę, mleko, olej i przyprawy, stopniowo dodając mąkę, tak aby ciasto miało dosyć lejącą się konsystencję.
Następnie smażymy naleśniki na małym ogniu, już nie używając oleju.
4.Gdy mamy już gotowe naleśniki i farsz. Nakładamy farsz na naleśnik, rozkładając go równomiernie po całości naleśnika, następnie posypujemy startym żółtym serem lub układamy plastry serka pleśniowego i listki bazylii. Całość przykrywamy drugim naleśnikiem i grzejemy w mikrofali około 3 minut.
Komentarze