Naleśniki z farszem na ostro

4.5 (184 ocen)

  • 60 min

Naleśniki można podać zarówno na obiad, jak i na wykwintną kolacje.

  • 60 min

Składniki:

  • Na naleśniki:
    3 jajka,
    pół szklanki mleka,
    pół szklanki wody mineralnej,
    łyżka oleju,
    szczypta soli, szczypta pieprzu,
    pół szklanki mąki pszennej,
    pół szklanki mąki razowej.

    Na farsz:
    chińska mieszanka warzyw mrożonych lub marchew, papryka, por, cebula, 0,5 kg pieczarek,
    1 podwójna pierś z kurczaka lub mięso z kurczaka ugotowane w wywarze np. do rosołu,
    pieprz, sól, zioła (bazylia, oregano, majeranek), pieprz cayenne, przyprawa do kurczaka

    ser pleśniowy lub żółty,
    listki świeżej bazylii.


Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z farszem na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroimy drobno w paski, jeśli zamiast piersi mamy mięso z wywaru postępujemy tak samo. W woku lub wysokiej patelni dusimy mięso w przyprawach i ziołach.
  • 2. Do uduszonego mięsa dodajemy mieszankę chińską, lub drobno pokrojone w paski warzywa. Wszystko dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie się rozpadało.
  • 3. W międzyczasie przygotowujemy ciasto na naleśniki. Miksujemy lub roztrzepujemy jajka, wodę, mleko, olej i przyprawy, stopniowo dodając mąkę, tak aby ciasto miało dosyć lejącą się konsystencję.
    Następnie smażymy naleśniki na małym ogniu, już nie używając oleju.
  • 4. Gdy mamy już gotowe naleśniki i farsz. Nakładamy farsz na naleśnik, rozkładając go równomiernie po całości naleśnika, następnie posypujemy startym żółtym serem lub układamy plastry serka pleśniowego i listki bazylii. Całość przykrywamy drugim naleśnikiem i grzejemy w mikrofali około 3 minut.

    Podawać gorące z sosem czosnkowym lub ketchupem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować