Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrać i ugotować ziemniaki. Podsmażyć na oleju kiełbasę, kiedy się już ładnie przypiecze odłożyć do miseczki. Na patelni udusić pieczarki razem z cebulą, uprzednio pokrojone w talarki, podlewając wodą. W trakcie duszenia dodać paprykę. Pod koniec doprawić do smaku: posolić, dodać pieprzu i ziół.
2.Ząbki czosnku przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i czosnkiem. Układać warstwami kolejno: ziemniaki przestudzone i pokrojone w talarki, następnie uduszone warzywa, ponownie ziemniaki, kiełbasę, ziemniaki, warzywa i ostatnią warstwę ziemniaków. Całą zapiekankę polać przyrządzonym wcześniej sosem beszamel, a na wierzch posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180- 200 st.
Komentarze