Zapiekanka ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne danie, bogate w wartości odżywcze. Smakuje i dzieciom i dorosłym!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • • 1,5 kg ziemniaków
    • 1 kg cebuli
    • 0,5 kg pieczarek
    • 3-4 papryki
    • 0,3 kg kiełbasy
    • 3 ząbki czosnku
    • 15 dag sera żółtego
    • 10 dag masła
    • 3 łyżki oleju
    • Składniki na sos beszamel (2 jajka, 2 łyżki mąki, łyżka mleka)
    • Sól, pieprz, bazylia, oregano.

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać i ugotować ziemniaki. Podsmażyć na oleju kiełbasę, kiedy się już ładnie przypiecze odłożyć do miseczki. Na patelni udusić pieczarki razem z cebulą, uprzednio pokrojone w talarki, podlewając wodą. W trakcie duszenia dodać paprykę. Pod koniec doprawić do smaku: posolić, dodać pieprzu i ziół.
  • 2. Ząbki czosnku przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i czosnkiem. Układać warstwami kolejno: ziemniaki przestudzone i pokrojone w talarki, następnie uduszone warzywa, ponownie ziemniaki, kiełbasę, ziemniaki, warzywa i ostatnią warstwę ziemniaków. Całą zapiekankę polać przyrządzonym wcześniej sosem beszamel, a na wierzch posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180- 200 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy