To jedno z tych dań, które może uratować nam życie kiedy w lodówce pustka. Sos pieczarkowy można zastąpić każdym innym, a naleśniki smakują wybornie nawet podane z kwaśną śmietaną. Obiad mojej prababci w odświeżonej formie :)
45 min
Składniki:
Naleśniki:
2 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
1/5 szklanki wody mineralnej gazowanej
2 jajka
Sól
Farsz:
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
3 duże cebule
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Sos pieczarkowy
0,5 kg pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
100 ml śmietany kremówki
150 ml śmietany 18 %
Dodatkowo:
½ kostki masła
Naleśniki po staropolsku z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto na naleśniki, łącząc za pomocą miksera mąkę, jako, wodę mineralną i mleko. Ciasto powinno mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany. Odstawiamy na 15 minut. Smażymy naleśniki. Przygotowujemy farsz. Ziemniaki tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na 2 łyżkach oliwy, aż do miękkości tj. około 6 minut. Podsmażoną cebulę studzimy. Do ziemniaków dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy przestudzoną cebulę oraz sól i pieprz – całość starannie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na niej posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy do nie pokrojone pieczarki – dusimy wszystko około 15 minut (do czasu kiedy grzyby zmiękną ). Do podduszonych pieczarek wlewamy śmietany, doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze minutę. Na usmażone naleśniki nakładamy farsz ziemniaczany i składamy je w koperty. Na patelni klarujemy masło i obsmażamy na złoty kolor naleśniki. Naleśniki serwujemy gorące razem z sosem pieczarkowym.
Komentarze