Naleśniki lubią niemal wszyscy,mój młodszy syn je uwielbia , a zwłaszcza te na bogato.
60 min
Składniki:
Ciasto
3 jajka
150 g mąki pszennej
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
ole(do smażenia)
Nadzienie serowe
250 g twarogu
50 g żurawiny(sparzonej)
3 łyżki cukru
2 łyżki śmietanki
Bita śmietana
250 ml śmietanki 30%
40 g masy śmietanowej w proszku o smaku malinowym (może inny smak Dr Oetker)
1 mały słoik konfitury wiśniowej
Naleśniki na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno , dodać sól, cukier, żółtka i ubić do białości.
Dodać połowę mąki i mieszać na małych obrotach, dodać mleko , wodę, pozostałą mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać mikserem .
2.Na patelnię wlać olej i porcjami nalewać ciasto.
Smażyć przez chwilę z obu stron.
3.Twaróg utrzeć z cukrem i śmietanką, dodać żurawinę wymieszać.
Śmietankę i masę śmietanową ubić razem na najwyższych obrotach miksera
Konfiturę wiśniową podgrzać i lekko ostudzić.
4.Przestudzone naleśniki smarować serem po czym zrolować.
Nałożyć łyżką lub rękawem cukierniczym bitą śmietanę.
Polać konfiturą wiśniową.
Komentarze