Naleśniki na bogato

5 (179 ocen)

  • 60 min

Naleśniki lubią niemal wszyscy,mój młodszy syn je uwielbia , a zwłaszcza te na bogato.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    3 jajka
    150 g mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki wody
    ole(do smażenia)
    Nadzienie serowe
    250 g twarogu
    50 g żurawiny(sparzonej)
    3 łyżki cukru
    2 łyżki śmietanki
    Bita śmietana
    250 ml śmietanki 30%
    40 g masy śmietanowej w proszku o smaku malinowym (może inny smak Dr Oetker)
    1 mały słoik konfitury wiśniowej
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno , dodać sól, cukier, żółtka i ubić do białości.
    Dodać połowę mąki i mieszać na małych obrotach, dodać mleko , wodę, pozostałą mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać mikserem .
  • 2. Na patelnię wlać olej i porcjami nalewać ciasto.
    Smażyć przez chwilę z obu stron.
  • 3. Twaróg utrzeć z cukrem i śmietanką, dodać żurawinę wymieszać.
    Śmietankę i masę śmietanową ubić razem na najwyższych obrotach miksera
    Konfiturę wiśniową podgrzać i lekko ostudzić.
  • 4. Przestudzone naleśniki smarować serem po czym zrolować.
    Nałożyć łyżką lub rękawem cukierniczym bitą śmietanę.
    Polać konfiturą wiśniową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować