Żurek na bogato

4.5 (177 ocen)

  • 50 min

U mnie żurek gości bardzo często, nie tylko w święta wielkanocne. To bardzo sycąca zupa, smakuje obłędnie a do tego można ją szybko przygotować z dostępnych składników w lodówce.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 laska wiejskiej kiełbasy
    5 plastrów wędzonego boczku
    1 pietruszka
    1 mały seler
    1 cebula
    ½ l zakwasu na żur
    2 łyżki gęstej śmietany 22 %
    4 jajka
    Świeża bazylia
    Przyprawy: kminek, 2 ząbki czosnku, majeranek, sól, pieprz czarny, kminek, chrzan.
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Zupy Jajko Wędliny

Żurek na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Cebulę, boczek i kiełbasę pokroić w cienkie plastry, podsmażyć całość. Do garczka przełożyć obrane i pokrojone w plastry pietruszkę i seler, zalać 1 l wody, dodać szczyptę soli. Gotować około 30 minut, następnie dodać wędliny, posiekany drobno czosnek, zakwas. Dodać przyprawy do smaku – gotować około 10 minut na wolnym ogniu. Na końcu dodać śmietanę, wymieszać, zdjąć z ognia. Jajka ugotować na twardo, obrane 2 pokroić w plastry, dodać do zupy a 2 przekroić na ćwiartki. Gorącą zupę przelać do bulionówek, na wierzch ułożyć ćwiartki jajek, dodać liście bazylii.

Porady

1.do zupy można świeże zioła np. rozmaryn czy też lubczyk na 3 minuty przed końcem gotowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Wędlina Zioła

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować