Naleśniki faszerowane mięsem i pieczarkami i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zmiksować dokładnie ciasto i odstawić na ok. 15 min. Po tym czasie smażyć naleśniki już bez dodatku tłuszczu. Usmażone naleśniki nadziewać farszem.
Cebulę drobno poszatkować i przesmażyć na dużej patelni. Następnie dodać mięso i razem podsmażyć około 10 min. Dodać słodką paprykę , mięso podlać gorącą wodą i dusić do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy pomidory, kukurydzę oraz przesmażone i drobno pokrojone pieczarki. Całość dokładnie mieszamy doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość razem dusimy aż odparuje cały płyn. Gdy farsz przestygnie dodajemy połowę sera i mieszamy. Farszem napełniamy naleśniki zawijając jak krokiety.
Przygotowujemy sos
Passatę podgrzewamy i doprawiamy ziołami, cukrem oraz solą.
Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, którego dno lekko smarujemy sosem. Z wierzchu polewamy obficie sosem i posypujemy serem. Zapiekamy ok. 15 min w temp 170 stopni. Podajemy gorące. Nadmiar naleśników można spokojnie zostawić na następny dzień pamiętając aby je dobrze zasłonić np. folią typu stercz aby nie obeschły.
Komentarze