Przepis wymyśliłam sama nie mając pomysłu na obiad.Są pyszne ,szybkie i łatwe do zrobienia .Polecam!
40 min
Składniki:
szklanka mleka,jedno jajko, ok.1,5-2 szklanki mąki pszennej,szczypta soli
500g pieczarek,jedna cebula,jedna duża czerwona papryka, dwie nieduże laski kiełbasy zwyczajnej,łyżka przecieru pomidorowego,ketchup,olej do smażenia,przyprawy(sól,pieprz,chili,bazylia) ser zółty
Naleśniki farmerskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W naczyniu mieszamy mąkę z mlekiem, jajkiem i solą, aby powstało dość rzadkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Wlewamy nie wielką ilość ciasta,rozlewamy po patelni by powstał cieniutki placek.Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Ciasta powinno wystarczyć na ok 7-8 sztuk.
Farsz:
Wszystkie składniki tzn.cebulę,paprykę, kiełbasę i pieczarki kroimy w kostkę (pieczarki w trochę większą ).Na rozgrzanym oleju podsmażamy na lekko złoty kolor cebulę,dodajemy pieczarki dusząc do miękkości.Pieczarki solimy a następnie dodajemy resztę składników paprykę,kiełbasę,przecier , odrobinę ketchupu, przyprawiamy i dusimy wszystko jeszcze przez chwilę.
Naleśniki wykładamy farszem i zawijamy w dowolny sposób,układamy je w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym,całość posypujemy utartym żółtym serem.Piec w temperaturze 180 stopni ok.10 minut do momentu rozpuszczenia się sera.Smacznego !!
Porady
Gotowe naleśniki można polać ketchupem lub sosem czosnkowym
Komentarze