Jest to nietypowe połączenie, które świetnie smakuje.
60 min
Składniki:
Naleśniki: 2,5 szkl. mąki, 1 szkl. mleka, 1,5 szkl. wody. 1 jajko, szczypta soli i olej do smażenia.
Nadzienie: 1 duży słoik modrej kapusty, 1 kiełbasa podwawelska, 10 dag wędzonego boczku, pieprz.
Sos koperkowy: 50 gr masła lub margaryny, koperek, 100 ml zakwaszanej śmietany 18 %, kilka łyżek mąki, sok z cytryny, sól, pieprz, odrobina przyprawy typu warzywko bądź magii.
Naleśnik wytrawny z kapustą i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy 8 dużych sztuk.
2. Kapustę odcedzamy i przekładamy do garnka. Krosimy wytopionym boczkiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i podgrzewamy.
3. Wystudzonym farszem, nadziewamy naleśniki. Zawijamy je w koperty.
4. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pod przykryciem zapiekamy ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
5. W tym czasie przygotowujemy sos koperkowy. W rondelku rozpuszczamy masło lub margarynę. Do roztopionego tłuszczu dodajemy kilka łyżek mąki. Mieszamy. Pomału i stopniowo dolewamy gorącej wody, energicznie mieszając. Powtarzamy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodajemy posiekany koperek, śmietanę, sok z cytryny i przyprawiamy do smaku.
6. Gorące naleśniki podajemy polane sosem koperkowym. Smacznego!
Porady
Zamiast kupnej kapusty ze słoika możemy użyć też kapusty domowej roboty, która np. została z poprzedniego obiadu.
Komentarze