Naleśnik wytrawny z kapustą i kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to nietypowe połączenie, które świetnie smakuje.

  • 60 min

Składniki:

  • Naleśniki: 2,5 szkl. mąki, 1 szkl. mleka, 1,5 szkl. wody. 1 jajko, szczypta soli i olej do smażenia.
    Nadzienie: 1 duży słoik modrej kapusty, 1 kiełbasa podwawelska, 10 dag wędzonego boczku, pieprz.
    Sos koperkowy: 50 gr masła lub margaryny, koperek, 100 ml zakwaszanej śmietany 18 %, kilka łyżek mąki, sok z cytryny, sól, pieprz, odrobina przyprawy typu warzywko bądź magii.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Przystawki

Naleśnik wytrawny z kapustą i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy 8 dużych sztuk.
    2. Kapustę odcedzamy i przekładamy do garnka. Krosimy wytopionym boczkiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i podgrzewamy.
    3. Wystudzonym farszem, nadziewamy naleśniki. Zawijamy je w koperty.
    4. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pod przykryciem zapiekamy ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
    5. W tym czasie przygotowujemy sos koperkowy. W rondelku rozpuszczamy masło lub margarynę. Do roztopionego tłuszczu dodajemy kilka łyżek mąki. Mieszamy. Pomału i stopniowo dolewamy gorącej wody, energicznie mieszając. Powtarzamy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodajemy posiekany koperek, śmietanę, sok z cytryny i przyprawiamy do smaku.
    6. Gorące naleśniki podajemy polane sosem koperkowym. Smacznego!

Porady

Zamiast kupnej kapusty ze słoika możemy użyć też kapusty domowej roboty, która np. została z poprzedniego obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować