Placuszki dyniowe z sosem tzatziki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealna propozycja na jesienny obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • Placuszki : 1 kg dyni, pół szklanki mąki, jajko, kawałek imbiru, sól, pieprz, olej do smażenia.
    Sos tzatziki: 1 długi ogórek, duży jogurt typu greckiego, kilka gałązek koperku, ząbek czosnku, sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placuszki dyniowe z sosem tzatziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Najpierw przygotowujemy sos tzatziki. Do miski bądź słoika ścieramy na tarce obranego ogórka. Odciskamy. Dodajemy posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.
    2. Do miski ścieramy na tarce obraną dynię. Dodajemy jajko, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę imbir. Dosypujemy ok. pół szklanki mąki. Ilość zależy od konsystencji. Wyrabiamy masę. Na rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką porcje masy i formujemy placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Gorący placuszek podajemy z sosem tzatziki. Smacznego!

Porady

Świeży koperek i imbir możemy zastąpić suszonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować