Placuszki : 1 kg dyni, pół szklanki mąki, jajko, kawałek imbiru, sól, pieprz, olej do smażenia.
Sos tzatziki: 1 długi ogórek, duży jogurt typu greckiego, kilka gałązek koperku, ząbek czosnku, sól, pieprz.
Placuszki dyniowe z sosem tzatziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Najpierw przygotowujemy sos tzatziki. Do miski bądź słoika ścieramy na tarce obranego ogórka. Odciskamy. Dodajemy posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.
2. Do miski ścieramy na tarce obraną dynię. Dodajemy jajko, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę imbir. Dosypujemy ok. pół szklanki mąki. Ilość zależy od konsystencji. Wyrabiamy masę. Na rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką porcje masy i formujemy placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Gorący placuszek podajemy z sosem tzatziki. Smacznego!
Komentarze