Filety z kurczaka z masłem czosnkowo-bekonowym

  • wyświetlono: 547 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Filety z kurczaka z masłem czosnkowo-bekonowym

IMG_20191026_080709
  • 2 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki:

2 filety z kurczaka
1/2 kostki masła
6-10 plastrów boczku
łyżka natki pietruszki
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, chili

Sposób wykonania:

Masło trzymamy w temperaturze pokojowej, aby było je łatwo rozgnieść widelcem. Boczek pokroić w cienkie plastry, przełożyć na gorącą patelnię i smażyć do chrupkości. Ściągnąć z patelni i ostudzić. Natkę pietruszki drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Po ostudzeniu boczek drobniutko pokroić. Masło połączyć z pokrojonym boczkiem, czosnkiem, natką oraz przyprawić solą, pieprzem i odrobiną chili. Takie masło przełożyć do foli spożywczej i zawinąć w cukierka, schować do zamrażarki na kilkanaście minut.

Piersi z kurczaka oczyścić. Naciąć w każdej piersi kieszonkę. Zmrożone masło podzielić na dwie części. Jedną schować do zamrażarki.
Z pozostałej części masła ponownie podzielić na dwie części. Do otworu (kieszonki) włożyć kawałek masła. Mięso oprószyć ulubionymi przyprawami (sól, pieprz). Gotowe mięso przełożyć do lodówki na kilka godzin.

Po tym czasie nagrzać piekarnik 200 stopni.
Mięso panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju. Szybko na dobrze rozgrzanym ogniu. Tak gotowe mięso przełożyć do naczynia i piec 15-20 minut w piekarniku (długość pieczenia zależy od wielkości mięsa). Po tym czasie mięso jest gotowe do jedzenia.

Purée z ziemniaków i brokułu

Przygotować 5 szt ziemniaków (obrać i umyć) oraz około 250-300 g brokułu (różyczki wraz z trzonem).
Ziemniaki gotować, posolić wraz z pokrojonym trzonem brokułu. Gdy będą miękkie dodać do nich różyczki brokułu. 3-4 minuty przed odcedzeniem. Po tym czasie odcedzić , dodać łyżeczkę masła. Dobrze utłuc.

Sposób przygotowania przepisu:

Filety z kurczaka z masłem czosnkowo-bekonowym

  • nafaszerowana pierś1. Składniki:

    2 filety z kurczaka
    1/2 kostki masła
    6-10 plastrów boczku
    łyżka natki pietruszki
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz, chili

    Sposób wykonania:

    Masło trzymamy w temperaturze pokojowej, aby było je łatwo rozgnieść widelcem. Boczek pokroić w cienkie plastry, przełożyć na gorącą patelnię i smażyć do chrupkości. Ściągnąć z patelni i ostudzić. Natkę pietruszki drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Po ostudzeniu boczek drobniutko pokroić. Masło połączyć z pokrojonym boczkiem, czosnkiem, natką oraz przyprawić solą, pieprzem i odrobiną chili. Takie masło przełożyć do foli spożywczej i zawinąć w cukierka, schować do zamrażarki na kilkanaście minut.

    Piersi z kurczaka oczyścić. Naciąć w każdej piersi kieszonkę. Zmrożone masło podzielić na dwie części. Jedną schować do zamrażarki.
    Z pozostałej części masła ponownie podzielić na dwie części. Do otworu (kieszonki) włożyć kawałek masła. Mięso oprószyć ulubionymi przyprawami (sól, pieprz). Gotowe mięso przełożyć do lodówki na kilka godzin.

    Po tym czasie nagrzać piekarnik 200 stopni.
    Mięso panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju. Szybko na dobrze rozgrzanym ogniu. Tak gotowe mięso przełożyć do naczynia i piec 15-20 minut w piekarniku (długość pieczenia zależy od wielkości mięsa). Po tym czasie mięso jest gotowe do jedzenia.

    Purée z ziemniaków i brokułu

    Przygotować 5 szt ziemniaków (obrać i umyć) oraz około 250-300 g brokułu (różyczki wraz z trzonem).
    Ziemniaki gotować, posolić wraz z pokrojonym trzonem brokułu. Gdy będą miękkie dodać do nich różyczki brokułu. 3-4 minuty przed odcedzeniem. Po tym czasie odcedzić , dodać łyżeczkę masła. Dobrze utłuc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czosnekszpinakbekonfiletbrokułpierś

Komentarze

Podobne przepisy

Zapiekane filety z kurczaka

Dodane przez: RedakcjaPP

Zapiekane filety z kurczaka

W wolnych chwilach gotuję dla mamy...

Filety z kurczaka

Dodane przez: RedakcjaPP

Filety z kurczaka

Wychowuję 5-letnią córkę Amelkę....

Pieczarki z masłem czosnkowym

Dodane przez: Entiendo

Pieczarki z masłem czosnkowym

Grzybowy obiad

devolaile chrupiące

Dodane przez: anka1988

Chrupiące devolaile z masłem czosnkowym

Propozycja na niedzielny obiad.

pstrąg pieczony z warzywami i masłem czosnkowym

Dodane przez: agarybak76

Pstrąg pieczony z warzywami i masłem czosnkowym

Pieczony pstrąg to bardzo smaczne...

pierś kurczaka zapiekana z czarną rzepą i cebulą w sosie czosnkowym

Dodane przez: M_Z

Filety z rzepą zapiekane w sosie czosnkowym

Pyszna odmiana z wykorzystaniem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE