Pieczeń z indyka nadziewana gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę mięsa zmiel w maszynce,pozostałe pokrój na małe kawałki.
Oba mięsa przełóż do miski dodaj posiekaną cebule i czosnek,słodką i ostra paprykę oraz sól i pierz do smaku,wyrób.
2.Gruszki obierz,przekrój na połówki,wydrąż przy pomocy łyżeczki gniazda nasienne.
Wydrążone miejsca napełnij posiekaną żurawiną i pokrojonym w kosteczkę serm.
3.Foremkę keksową 12x30 cm wysmaruj masłem,włóż do niej połowę masy,ułóż poziomo nadziane gruszki,przykryj pozostałą masą mięsną.
Pieczeń wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni piecz 60 minut.
Chwilkę przed końcem pieczenia,wierzch pieczeni można udekorować paseczkami żółtego sera.
Komentarze