Nadziane misie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszne miękkie bułeczki - misie z nadzieniem z sera białego.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki
    2 jajka
    50g drożdży
    125g margaryny
    0,5 szklanki cukru
    200 ml mleka letniego
    cukier waniliowy
    szczypta soli
    Masa serowa:
    300g sera
    1 jajko
    2 łyżki budyniu śmietankowego
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki cukru
    3g margaryny rozpuszczonej
    goździki
    białko jaja
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Nadziane misie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nadziane misie 1. Margarynę roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodać do mąki. Wlać drożdże i dodać pozostałe mleko oraz sól i przestudzone masło. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodając po łyżce sera. Następnie dodajemy budyń i rozpuszczoną letnią margarynę. Chwilkę miksujemy. Wyrośnięte ciasto przerobić. Podzielić na dwie części. Jedną cześć rozwałkować na ok 2 mm. i za pomocą szklanki powycinać koła. Na jeden kawałek ciasta nakładamy łyżkę sera i sklejamy z drugim kawałkiem ciasta. Gotowe odkładamy do wyrośnięcia. Z pozostałego ciasta wycinamy kieliszkiem koła a następnie przecinamy je na pół i otrzymujemy uszy. Kilka zostawiamy na nosem, lekko je spłaszczamy i za pomocą noża wycinamy usta. Gotowe podrośnięte bułeczki układamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i smarujemy białkiem. Za pomocą białka doklejamy uszka i nosek. Wbijamy goździki jako oczy i umieszczamy w piekarniku na ok 20 min w temp. 180'C. Smacznego !! * Z przepisu wychodzi ok 16 sztuk.

Porady

Nadzienie możemy zmieniać od upodobań, przez owoce, dżemy po kremy czekoladowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować