Muszle makaronowe z kurczakiem i brokułami zapiekane w sosie "alfredo" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaraon ugotowac w/g zaleceń na opakowaniu
2.Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę, lekko poddusić na rozgrzanym maśle.Dodać mleko i śmietankę, zagotować. Jajka roztrzepać trzepaczką, dodać ok. 2 łyżki cieplęgo mleka i rozmieszać, wolno dodawać do sosu cay czas mieszając, Zestawiż z ognia i dodać sery, rozmieszać trzepaczką, doprawić solą i pieprzem.
3.Brokuły sparzyć wrzątkiem, gotując ok. 1-2 minuty. Mięso z kuty pokroić na drobno, dodać brokuły, ser ricotta i 2-3 łyżki sosu "Alfredo", wymieszać, jeśli potrzeba doprawić solą i pieprzem do smaku.
4.Muszle wypełniać farszem z kury, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać sosem. Naczynie nakryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika i zapiekać przez ok. 45 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
Komentarze