Muszle makaronowe ze szpinakiem i serem ricotta zapiekane w sosie marinara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu.
2.Szpinak sparzyć wrzątkiem, odcedzić i wystudzić.
3.Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. W miseczce zmieszać ser ricotta, jajko, śmietanę, szpinak i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Napełniać każdą muszlę i układać w żaroodpornym naczyniu.
4.Sos marinara:
Oliwę rozgrzać dodać drobno posiekany czosnek, poddusić. Pomidory zmiksować w blenderze, dodać do czosnku, dolać wody tak aby sos nie był za gęsty, dodać sól, wszystko razem zagotować. Pod koniec dodać oregano i bazylię. Jeśli sos jest zbyt kwaśny dodać odrobinę cukru. Gotowym sosem polać muszle, posypać serem mozzarella. Naczynie przykryć folią aluminiową.
5.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego.
Komentarze