MUSZLE MAKARONOWE ZE SZPINAKIEM I SEREM RICOTTA ZAPIEKANE W SOSIE MARINARA

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybki sposób na obiad lub ciepłą kolację.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu typu muszle - ok. 35 dag
    10 dag szpinaku
    1 kubek sera ricotta
    2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
    1 jajko
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    2 łyżki oleju

    Sos marinara:
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    2 puszki pomidorów w całości
    1/4 szklanki oleju z oliwek
    1 łyżeczka soli
    bazylia, oregano do smaku

    3 łyżki startego sera mozzarella
    siekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne

Muszle makaronowe ze szpinakiem i serem ricotta zapiekane w sosie marinara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu.
  • 2. Szpinak sparzyć wrzątkiem, odcedzić i wystudzić.
  • 3. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. W miseczce zmieszać ser ricotta, jajko, śmietanę, szpinak i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Napełniać każdą muszlę i układać w żaroodpornym naczyniu.
  • 4. Sos marinara:
    Oliwę rozgrzać dodać drobno posiekany czosnek, poddusić. Pomidory zmiksować w blenderze, dodać do czosnku, dolać wody tak aby sos nie był za gęsty, dodać sól, wszystko razem zagotować. Pod koniec dodać oregano i bazylię. Jeśli sos jest zbyt kwaśny dodać odrobinę cukru. Gotowym sosem polać muszle, posypać serem mozzarella. Naczynie przykryć folią aluminiową.
  • 5. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego.

Porady

Można użyć gotowy sos marinara

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować