Muśnięta bielą tarta pod jagodową pierzynką.

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Delikatna jak puch, orzeźwiająca, z rodem we Francji - zachwyci każdego gościa.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    250 g mąki
    125 g cukru pudru
    125 g margaryny
    1 jajko
    szczypta soli
    Mus czekoladowy:
    2 tabliczki białej czekolady
    90 ml mleka
    450 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka masła
    Kisiel jagodowy:
    100 gr + 50 gr jagód
    2 łyżeczki cukru pudru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    0.5 szkl wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Muśnięta bielą tarta pod jagodową pierzynką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto:
    Na blat wysypać mąkę i cukier puder. Dodać margarynę i siekać nożem aż margaryna będzie w malutkich kawałeczkach.
    Wbić jajko, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto.
    Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 20 minut.
    Po tym czasie wyjąć ciasto. Podsypać mąką i wałkować na koło większe niż foremka.
    Rozwałkowane ciasto nawijać na wałek i przenieść do wysmarowanej margaryną i posypana tarta bułką formę. Wyrównać ciasto, przejechać wałkiem, by odciąć nadmiar ciasta.
    Na formę z ciastem położyć papier do pieczenia. Na to wsypać fasolę – stanowią obciążenie dla ciasta by nie wybrzuszało się podczas pieczenia.
    Wstawić ciasto do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec 10 minut, zdjąć folię z fasolkami i piec jeszcze 10 minut. Wyjąć i odstawić by wystygło (dopiero po wystygnięciu wyjąć z formy).
  • 2. Aby przygotować biały mus czekoladowy należy czekoladę połamać na mniejsze kawałki i wraz z mlekiem i masłem rozpuścić na parze. Odstawić do wystudzenia. Masa nie może być ciepła.
    Dobrze schłodzoną śmietanę 30 % ubić bez ubijacza na sztywną pianę. Masę czekoladową wlać do bitej śmietany ciągle mieszając. Tak przygotowaną masę nanieść na spód i schłodzić ok. 3 – 5 godzin w lodówce.
  • 3. Po tym czasie przygotować kisiel jagodowy – jagody umyć, osuszyć i 100 gr zmiksować za pomocą blendera. Mus przełożyć do rondelka dodać cukier puder i trochę wody. Doprowadzić do gotowania. Do pozostałej wody dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać oraz dodać do wrzącego musu. Zagotować, ciągle mieszając, aż kisiel zgęstnieje.
  • 4. Do dekoracji tartę posypać pozostałymi jagodami.
  • 5. Włożyć jeszcze na 1 godzinę do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować