Mus kakaowy z nutka kawy

4.5 (153 ocen)

Delikatny mus kakaowy z wyczuwalnym delikatnym smakiem kawy. Wspaniały deser dla każdego.

Składniki:

  • 12 dkg masła
    5 jajek
    4 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyża kawy rozpuszczalnej.
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Musy Kawy

Mus kakaowy z nutka kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę rozpuścić w 1 łyżce przegotowanej wody.
  • 2. Masło z cukrem pudrem podgrzewać w rondlu do momentu rozpuszczenia cukru.Zdjąć z ognia dodać kakao i kawę, porządnie wymieszać. Ostudzić.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
    Żółtka utrzeć na gładką masę z cukrem.
  • 4. Masę żółtkową dodać do masy kakaowej wymieszać, dodawać stopniowo białka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  • 5. Przelać do pucharków, odstawić do lodówki na 3 godziny.

Porady

Deser można ozdobić startą białą czekoladą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować