Kakaowy mus z awokado

5 (140 ocen)

Orzeźwiające, słodkie co nieco. Najlepiej wyjadać go łyżeczka wprost z łupinki, ale można go także nakładać do pucharków. Ten deser mogą przygotować sobie nawet osoby będące na diecie, bo awokado jest skarbnicą składników odżywczych.

Składniki:

  • - 1 duże, dojrzałe awokado,
    - 2 łyżeczki gorzkiego kakao,
    - łyżka jogurtu greckiego (lub gęstej śmietany),
    - płaska łyżka cukru pudru,
    - ewentualnie kilka kropli esencji waniliowej.
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Kakaowy mus z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Awokado myjemy osuszamy. Przecinamy wzdłuż na dwie równe części, przekręcamy i wyjmujemy pestkę.
    Łyżeczką wyjmujemy miąższ, uważając by nie uszkodzić skórki owocu (posłuży jako miseczka do deseru).
  • 2. Miąższ awokado blendujemy z gorzkim kakao, cukrem pudrem i jogurtem greckim, ewentualnie dodajemy kilka kropli esencji waniliowej.
    Mus nakładamy do przygotowanych "miseczek" z awokado.
    Mocno schładzamy w lodówce (minimum 1 godzina).

    Przygotowany deser można także lekko zamrozić - wkładamy do do zamrażalnika na ok. 1 godzinę, po tym czasie otrzymamy lekki, lodowy mus z awokado.

Porady

Zamiast cukru pudru możesz użyć także miodu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować