Mus czekoladowo-pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Sam mus czekoladowy jest bardzo smaczny,ale z sosem pomarańczowym jest wyśmienity:)

  • 20 min

Składniki:


  • Sok wyciśnięty z dwóch dużych pomarańczy
    2-3 łyżki cukru owocowego
    1 łyżka śmietanki kremówki
    100 g gorzkiej,ciemnej czekolady (74 procent kakao)
    3-4 łyżki zimnej wody
    3 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mus czekoladowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos pomrańczowy 1. Zaczynamy od przygotowania sosu pomarańczowego:sok pomarańczowy wlewamy do rondelka,dodajemy cukier i na małym ogniu gotujemy,mieszając od czasu do czasu łyżką.Sos będzie gotowy po ok.20 minutach gotowania.Po tym czasie do gorącego sosu dodajemy śmietankę,mieszamy.
  • 2. W między czasie do większego garnka wrzucamy połamaną czekoladę,dolewamy wodę i na malutkim ogniu czekoladę roztapiamy.Zółtka oddzielamy od białek i dodajemy do gorącej,roztopionej czekolady.Dokladnie mieszamy aż powstanie blyszcząca,jednolita masa.
  • 3. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy czekoladowej.Dokładnie mieszamy i taką masę przelewamy do pucharków,salaterek.Wstawiamy do lodowki aż stężeje.Przed podaniem polewamy mus sosem pomarańczowym.Pychotka:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pyszny torcik :)

To może cię zainteresować