Sam mus czekoladowy jest bardzo smaczny,ale z sosem pomarańczowym jest wyśmienity:)
20 min
Składniki:
Sok wyciśnięty z dwóch dużych pomarańczy
2-3 łyżki cukru owocowego
1 łyżka śmietanki kremówki
100 g gorzkiej,ciemnej czekolady (74 procent kakao)
3-4 łyżki zimnej wody
3 jajka
Mus czekoladowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania sosu pomarańczowego:sok pomarańczowy wlewamy do rondelka,dodajemy cukier i na małym ogniu gotujemy,mieszając od czasu do czasu łyżką.Sos będzie gotowy po ok.20 minutach gotowania.Po tym czasie do gorącego sosu dodajemy śmietankę,mieszamy.
2.W między czasie do większego garnka wrzucamy połamaną czekoladę,dolewamy wodę i na malutkim ogniu czekoladę roztapiamy.Zółtka oddzielamy od białek i dodajemy do gorącej,roztopionej czekolady.Dokladnie mieszamy aż powstanie blyszcząca,jednolita masa.
3.Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy czekoladowej.Dokładnie mieszamy i taką masę przelewamy do pucharków,salaterek.Wstawiamy do lodowki aż stężeje.Przed podaniem polewamy mus sosem pomarańczowym.Pychotka:)
Komentarze