Puszysty i wilgotny murzynek z miłym akcentem wiśniowym, który nadaje ciastu smaku i lekko alkoholowego aromatu.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
125g masła
150ml oleju
2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
4 łyżki kakao
cukier waniliowy (małe opakowanie) lub miąższ z ½ laski wanilii
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej tortowej
15g proszku do pieczenia
ok. 400g wiśni z nalewki (odsączonych)
do dekoracji: płatki migdałowe, kandyzowane wiśnie
Murzynek z wiśniami z % - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku umieszczamy masło, olej, cukier, cukier waniliowy i kakao rozmieszane w wodzie. Podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy. Pół szklanki (lub odrobinę więcej jeśli lubicie dużo polewy )odlewamy. Resztę chłodzimy do temperatury pokojowej.
Do masy kakaowej dodajemy szklankę przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, następnie 2 jajka, drugą szklankę mąki i pozostałe jajka. Na końcu dodajemy dobrze odsączone wiśnie z nalewki. Wylewamy na blachę o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 190 stopniach C. Ciasto polewamy odłożona wcześniej polewą i dekorujemy wg płatkami migdałowymi i kandyzowanymi wiśniami.
Kroimy po wystudzeniu.
Komentarze