Murzynek z wiśniami z %

4.5 (193 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszysty i wilgotny murzynek z miłym akcentem wiśniowym, który nadaje ciastu smaku i lekko alkoholowego aromatu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 125g masła
    150ml oleju
    2 szklanki cukru
    1/2 szklanki wody
    4 łyżki kakao
    cukier waniliowy (małe opakowanie) lub miąższ z ½ laski wanilii
    4 jajka
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    15g proszku do pieczenia
    ok. 400g wiśni z nalewki (odsączonych)

    do dekoracji: płatki migdałowe, kandyzowane wiśnie
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Ciasto czekoladowe Desery

Murzynek z wiśniami z % - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku umieszczamy masło, olej, cukier, cukier waniliowy i kakao rozmieszane w wodzie. Podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy. Pół szklanki (lub odrobinę więcej jeśli lubicie dużo polewy )odlewamy. Resztę chłodzimy do temperatury pokojowej.

    Do masy kakaowej dodajemy szklankę przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, następnie 2 jajka, drugą szklankę mąki i pozostałe jajka. Na końcu dodajemy dobrze odsączone wiśnie z nalewki. Wylewamy na blachę o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 190 stopniach C. Ciasto polewamy odłożona wcześniej polewą i dekorujemy wg płatkami migdałowymi i kandyzowanymi wiśniami.
    Kroimy po wystudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować