Murzynek z wiśniami

4.51 (178 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto które znika w mgnieniu oka.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
    5 jajek,
    szklanka cukru,
    4 łyżki oleju,
    3 łyżki kakao,
    200 g margaryny,
    1/3 szklanki wody,
    1 cukier waniliowy,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    400 g konfitury wiśniowej lub wiśni w spirytusie.

    Polewa:
    50 g masła,
    3 łyżki cukru,
    3 łyżki kakao,
    3 łyżki śmietany kremówki lub mleka.
Wystaw ocenę:

4.51 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek

Murzynek z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem, cukrem waniliowym, wodą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę. Żółtka wlać do ostygniętej margaryny, dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na sam końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wiśnie osączyć z nadmiaru soku i dodać do ciasta. Ciasto wlać do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyścielonej papierem do pieczenia i piec 50 minut w 180 C. W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier, kakao oraz kremówkę lub mleko i dobrze wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Ciepłą polewą polać ostudzone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować