Murzynek z orzechami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie kakaowe ciasto z dodatkiem jagód i orzechów włoskich.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    1 szkl. cukru
    100 g masła
    3 łyżki konfitury jagodowej
    2 szkl. mąki
    1 szkl. mleka
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej,
    garść posiekanych orzechów włoskich

    Polewa:
    1/3 kostki masła,
    4 łyżki cukru,
    4 łyżki mleka,
    2 łyżki śmietany 18%,
    4 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Murzynek z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Blaszkę o wym. 20x24 cm wykładamy pergaminem. Orzechy siekamy. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy po kolei resztę składników, mieszamy i wylewamy na formę. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto polewamy polewą.
    Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Kakao Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować