Murzynek na oleju z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wsypać mąkę, sodę, szczyptę soli, cukier, kakao, wymieszać łyżką.
Następnie wbić jajo, wlać mleko, olej, zmiksować na najszybszych obrotach do połączenia składników.
Potem dodać dżem lub powidła i ponownie krótko zmiksować.
2.Orzechy posiekać średnio drobno.
Do ciasta dodać bakalie, wymieszać łyżką.
3.Foremkę keksową o wymiarach 25x10 cm wysmarować olejem lub masłem, obsypać kaszą manną lub bułką tartą, wlać ciasto i wyrównać powierzchnię.
4.Murzynka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
UWAGA: Aby kontrolować pęknięcie ciasta możemy około 15 - 20 minut po wstawieniu ciasta do piekarnika naciąć go ostrym nożem wzdłuż, na głębokość około 1 centymetra. Ja zrobiłam to o 5 minut za późno i już sam zaczął sobie pękać :P
Rodzynek nie trzeba sparzać ani obtaczać w mące.
Przed oblaniem ciasta polewą, pędzelkiem usuńcie nadmiar kaszy manny lub bułki tartej, po bokach ciasta, dzięki temu polewa łatwiej "przylgnie".
Komentarze