Murzynek z gruszkami

4.47 (212 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy piekę i gotuję, córka Daria bacznie mnie obserwuje. Potem sama bawi się w gosposię.

Składniki:

  • ● 1 szkl. mąki
    ● 1 szkl. cukru
    ● 4 łyżki kakao
    ● 16 dag margaryny
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 3 jajka
    ● 4 łyżki mleka
    ● 4 gruszki
    Polewa:
    ● 100 ml śmietany kremówki
    ● gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

4.47 (212 ocen)

Zobacz również:

Desery Polewa Polewa czekoladowa

Murzynek z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy. Wsypujemy cukier i kakao, wlewamy mleko. Gotujemy na małym ogniu 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Studzimy. Następnie, stale mieszając, dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Białka ubijamy. Mieszamy z ciastem. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 22x26 cm (lub tortownicy o śr. 24 cm).
  • 3. Gruszki myjemy i obieramy. Kroimy w cienkie plasterki. Rozkładamy równo na cieście. Ciasto pieczemy 45 minut w piekarniku z termoobiegiem w 180 °C (bez termoobiegu w ok. 200 °C).
  • 4. Polewa: czekoladę podgrzewamy ze śmietanką, mieszając, aż czekolada się roztopi. Polewamy ciasto.

Porady

RADY M. Pankiewicz Ciasto jest upieczone, gdy włożony do niego patyczek jest suchy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować