Murzynek z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę roztapiamy. Wsypujemy cukier i kakao, wlewamy mleko. Gotujemy na małym ogniu 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Studzimy. Następnie, stale mieszając, dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
2.Białka ubijamy. Mieszamy z ciastem. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 22x26 cm (lub tortownicy o śr. 24 cm).
3.Gruszki myjemy i obieramy. Kroimy w cienkie plasterki. Rozkładamy równo na cieście. Ciasto pieczemy 45 minut w piekarniku z termoobiegiem w 180 °C (bez termoobiegu w ok. 200 °C).
4.Polewa: czekoladę podgrzewamy ze śmietanką, mieszając, aż czekolada się roztopi. Polewamy ciasto.
Porady
RADY M. Pankiewicz
Ciasto jest upieczone, gdy włożony do niego patyczek jest suchy.
Komentarze