Murzynek na bogato

5 (188 ocen)

Murzynek to smak dzieciństwa, ciasto szybkie i proste które postanowiłam troszkę wzbogacić i połączenie wyszło pyszne.

Składniki:


  • Ciasto Murzynek:
    1 kostka margaryny
    1 1/3 szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    ½ szklanki mleka
    3 jajka
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem budyniowy:
    500 ml mleka
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 żółtko
    1 kostka margaryny
    2 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    1 puszka masy krówkowej (450g)
    śmietanka tortowa 500ml
    2 śmietan- fixy
    Mocne, zaparzone cappuccino do nasączenia ciasta
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Desery Kajmak

Murzynek na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto Murzynek: W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier, mleko, kakao. Zagotowujemy 5 min, studzimy. Gdy masa będzie całkowicie wystudzona dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę o wym. 25/30 wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni C przez 45 min.
    Masa budyniowa: Mleko zagotowujemy odlewając pół szklanki w której rozrabiamy mąkę oraz budyń i żółtko i wlewamy powoli do gotującego mleka stale mieszając aby nie powstały grudki, gotujemy 5 min na wolnym ogniu. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, do masy dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i dalej ucieramy. Masa powinna być delikatna i puszysta.
    Ciasto przekrajamy dzielimy na dwa blaty i nasączamy cappuccino, masę krówkową podgrzewamy w rondelku z wodą aby się lepiej rozsmarowywała. Masą smarujemy spodni blat, wykładamy budyń, przykrywamy drugim ciastem i delikatnie dociskamy. Śmietankę ubijamy razem z fixami i wykładamy na ciasto. Wierzch możemy posypać cappuccino lub startą czekoladą. Chłodzimy 2 godziny w lodówce.

Porady

Ciasto możemy również upiec w tortownicy o średnicy 26 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować