Muffiny z orzechami włoskimi i kawą zbożową

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Muffinki kusząco pachną i długo zachowują swoją świeżość. Mięciutkie, idealne w smaku...

  • 35 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (8-9 sztuk)
    1 szklanka/140g mąki pszennej (1 szklanka = 250ml)
    1/3 szklanki/100g cukru
    1,5 łyżki kawy zbożowej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko
    1/2 szklanki/125 ml mleka
    1/2 szklanki/65 ml oleju
    Dodatkowo:
    50g orzechów włoskich
    Lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżka kawy zbożowej
    4-5 łyżek gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki Kawy Lukier

Muffiny z orzechami włoskimi i kawą zbożową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kawę zbożową, w drugiej - jajko, olej oraz mleko.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Na samym końcu do ciasta wmieszać posiekane orzechy włoskie.
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
    Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
    Ciastka wyjąć z blachy i gorące polać lukrem (*).
    (Cukier puder dokładnie utrzeć z kawą zbożową i odrobiną gorącej wody.)
    Muffiny pozostawić do ostygnięcia i stężenia polewy.
    Udekorować wg uznania.

Porady

(*) Babeczki dodatkowo ozdobiłam orzechami - jak jeszcze lukier był świeży. Wtedy wszystko łatwiej się przykleja, a później trzyma.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa zbożowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować