Muffiny z orzechami włoskimi i kawą zbożową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kawę zbożową, w drugiej - jajko, olej oraz mleko.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na samym końcu do ciasta wmieszać posiekane orzechy włoskie.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i gorące polać lukrem (*).
(Cukier puder dokładnie utrzeć z kawą zbożową i odrobiną gorącej wody.)
Muffiny pozostawić do ostygnięcia i stężenia polewy.
Udekorować wg uznania.
Porady
(*) Babeczki dodatkowo ozdobiłam orzechami - jak jeszcze lukier był świeży. Wtedy wszystko łatwiej się przykleja, a później trzyma.
Komentarze