Babka z kawą zbożową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeśli lubicie kawowe smaki ta babka na pewno Wam posmakuje. Prosta w przygotowaniu i podzielna ;)
Ps. można ją nadziać po upieczeniu np. powidłami.

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na keksówkę 25 x 10:
    3 jajka kl M
    1 szkl mąki tortowej + 3 łyżki
    3 łyżki kawy zbożowej
    1/2 szkl cukru trzcinowego
    1/3 szkl oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu
    polewa:
    80 g czekolady deserowej (u mnie z orzechami i rodzynkami)
    40 ml mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka z kawą zbożową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto

    1. Jajka miksujemy z cukrami na puszysta masę.
    2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kawę oraz budyń bądź mąkę ziemniaczaną. Miksujemy na najwolniejszych obrotach bądź mieszamy szpatułką/łyżką i podczas mieszania dolewamy olej. Ciasto wychodzi dość gęste.
    3. Wykładamy do foremki wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej bułką tartą bądź kaszą manna lub do wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w 180 stop. przez około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w środek ciasta musi być suchy ! )


    Polewa

    4. Mleko mocno zagrzewamy, następnie zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do lekkiego ostudzenia, a następnie polewamy nią ciasto.

Porady

Aby przyspieszyć zastygnie polewy (lukru) wstawiam ciasto na 10 minut do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować