Słonecznikowiec z kawą zbożową

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Autorska wersja słonecznikowca - na puszystym cieście z dodatkiem kawy zbożowej, na to masa o smaku karmelowym z prażonym słonecznikiem, całość natomiast oprószona kakao. Pyszne ciasto, które dodatkowo ładnie prezentuje się na stole. Polecam!

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 i ½ szklanki oleju rzepakowego
    5 jajek
    300 g śmietany 18%
    2 łyżki kawy zbożowej instant typu Inka
    1 fiolka aromatu waniliowego (2,5 ml)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    1 L + 1 szklanka mleka
    5 łyżek cukru
    100 g masła
    300 g słonecznika łuskanego
    2 opakowania budyniu bez cukru o smaku karmelowym (na ½ L mleka każde)
    1 kopiasta łyżka mąki pszennej

    Dodatkowo:
    1 łyżeczka kakao naturalnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Placek Desery Tiramisu Kawy

Słonecznikowiec z kawą zbożową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słonecznikowiec z kawą zbożową 1. Przygotować ciasto – jajka, olej oraz cukier utrzeć. Dołożyć śmietanę i wymieszać. Dodać kawę, aromat oraz proszek do pieczenia – wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i jeszcze raz wymieszać. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 min (180 st. C). Ciasto wystudzić.
  • Słonecznikowiec z kawą zbożową 2. Przygotować masę – słonecznik uprażyć na sucho. Następnie dołożyć masło i rozpuścić. Wsypać cukier, wlać 1 L mleka i całość wymieszać. W szklance mleka rozmieszać oba opakowania proszku budyniowego oraz mąkę – mieszankę wlać do mleka ze słonecznikiem. Mieszając, ugotować gęsty krem. Ciepłą masę wyłożyć na wystudzone ciasto.
  • Słonecznikowiec z kawą zbożową 3. Po wystudzeniu masy, całość oprószyć kakao. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować