Muffiny z jabłkiem i śmietankowo-truskawkowym sercem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Gdy piana jest ubita dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać.
Do miski przesiać mąkę razem z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem. Sypkie składniki delikatnie wymieszać z masą jajeczną, dodać oliwę i wymieszać. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszać całość. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut. Wystudzić.
2.Masa śmietankowo-truskawkowa:
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklani wody i wystudzoną dodać do śmietany, wymieszać.
3.Przełożenie:
Ściąć nożem górę muffinek.
4.W górnej części babeczki wyciąć foremką serduszko.
5.Na dolną część babeczki wyłożyć trochę masy.
6.Na masę położyć górną część z wyciętym sercem i lekko docisnąć.
Komentarze