Karpatka z truskawkowym sercem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować szklankę wody z połową kostki margaryny, wsypać mąkę i cały czas mieszać do powstania gładkiego ciasta. Wystudzić i w powstałe ciasto wetrzeć jajka – dodawać pojedynczo.
Ciasto podzielić na dwie części, rozsmarować na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i upiec 2 placki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 35-40 minut. Należy pamiętać, aby piekarnik dobrze nagrzać przed pieczeniem, inaczej ciasto nie wyrośnie.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 1 szklankę mleka, obie mąki i cukier waniliowy, dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować i wlać masę budyniową, cały czas mieszając gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Masło utrzeć - przy pomocy miksera lub w makutrze - i nie przerywając ucierania dodawać małymi porcjami wystudzony budyń, a na koniec do utartej masy wlać spirytus do smaku.
Upieczone ciasta przełożyć kremem, na kremie poukładać truskawki (ilość wg uznania) wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Komentarze