Karpatka z truskawkowym sercem

0 (0 ocen)

Połączenie pysznego kremu z truskawkami to niebo dla podniebienia…

Składniki:

  • Ciasto:

    - 1 szklanka wody;
    - 1 szklanka mąki;
    - pół kostki margaryny;
    - 5 jaj.

    Krem:

    - 3 szklanki mleka;
    - 4 czubate łyżki mąki pszennej;
    - 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej;
    - cukier waniliowy;
    - 3/4 szklanki cukru;
    - 3 żółtka;
    - pół kostki masła;
    - ewentualnie spirytus do smaku;
    - truskawki.

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Karpatka Desery

Karpatka z truskawkowym sercem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować szklankę wody z połową kostki margaryny, wsypać mąkę i cały czas mieszać do powstania gładkiego ciasta. Wystudzić i w powstałe ciasto wetrzeć jajka – dodawać pojedynczo.

    Ciasto podzielić na dwie części, rozsmarować na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i upiec 2 placki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 35-40 minut. Należy pamiętać, aby piekarnik dobrze nagrzać przed pieczeniem, inaczej ciasto nie wyrośnie.

    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 1 szklankę mleka, obie mąki i cukier waniliowy, dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować i wlać masę budyniową, cały czas mieszając gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Masło utrzeć - przy pomocy miksera lub w makutrze - i nie przerywając ucierania dodawać małymi porcjami wystudzony budyń, a na koniec do utartej masy wlać spirytus do smaku.

    Upieczone ciasta przełożyć kremem, na kremie poukładać truskawki (ilość wg uznania) wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować