muffiny (potrójnie) toffi

4.5 (189 ocen)

  • 35 min

Eksperymentalne muffinki dla amatorów toffi :)

  • 35 min

Składniki:

  • 0,5 szklanki mleka + 3 kopiaste łyżki masy krówkowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajo
    1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    100 gramów oleju
    5 cukierków krówek
    polewa:
    3 kopiaste łyżki masy krówkowej
    2 kopiaste łyżki masła
    dowolna dekoracja
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffiny (potrójnie) toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego masę krówkową, mieszamy do rozpuszczenia toffi (jeśli zostaną Wam małe grudki to bardzo dobrze). Mleko schładzamy.

    W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem.
    W drugiej mieszamy jajo z mlekiem karmelowym i olejem.
    Zawartość drugiej miski przelewamy do pierwszej, mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.
    Formę do muffin wypełniamy papilotkami, nakładamy ciasto do wysokości lekko powyżej połowy foremki.
    Każdą krówkę przekrawamy na pół.
    Połówki cukierków wsadzamy do każdej papilotki, lekko dociskając cukierka, by zagłębił się w ciasto.
    Muffiny wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 22 minut. Schładzamy.

    Miękkie masło ucieramy z masą krówkową, polewamy muffinki, ewentualnie dowolnie dekorujemy.

Porady

Porcja na około 8 - 9 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować