Muffiny gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki myjemy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie pociemniał.
W jednym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem i sodą.
W drugim naczyniu rozmącamy jajko z cukrem, jogurtem, olejem i cukrem waniliowym.
Dodajemy składniki suche i krótko mieszamy, dodając gruszki.
2.Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 2/3 wysokości.
Pieczemy w 180*C 20-25 minut na środkowej półce piekarnika.
Po upieczeniu warto pozostawić jeszcze 5 minut w formie, potem wyjąć i ostudzić.
3.Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w worku na mrożonki i włożyć do gorącej wody.
Gdy czekolada się rozpuści, worek osuszyć, odciąć róg i udekorować wierzch muffinek, dodatkowo położyć po listku mięty lub melisy cytrynowej.
Komentarze