Muffiny gruszkowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Smaczne ,wilgotne, długo zachowują świeżość.

  • 45 min

Składniki:

  • 15 papilotek
    250 g mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody
    1 jajko
    120 g cukru
    1 op. cukru waniliowego
    200 ml jogurtu naturalnego
    80 ml oleju rzepakowego (może być inny)
    2 słodkie gruszki (ok.250 g)
    1 łyżka soku z cytryny

    pół tabliczki mlecznej czekolady
    listki mięty lub melisy do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffiny gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki myjemy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie pociemniał.
    W jednym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem i sodą.
    W drugim naczyniu rozmącamy jajko z cukrem, jogurtem, olejem i cukrem waniliowym.
    Dodajemy składniki suche i krótko mieszamy, dodając gruszki.
  • 2. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 2/3 wysokości.
    Pieczemy w 180*C 20-25 minut na środkowej półce piekarnika.
    Po upieczeniu warto pozostawić jeszcze 5 minut w formie, potem wyjąć i ostudzić.
  • 3. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w worku na mrożonki i włożyć do gorącej wody.
    Gdy czekolada się rozpuści, worek osuszyć, odciąć róg i udekorować wierzch muffinek, dodatkowo położyć po listku mięty lub melisy cytrynowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować