Są nietypowe, ale wcale nie mniej smaczne. Główną ich zaletą jest to, iż można jeść je na słodko lub słono. Tylko od nas zależy czy użyjemy do nich powideł czy może łososia.
1 godz. 30 min
Składniki:
400 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
10 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suszonych
1 łyżeczka cukru pudru
225 ml wody
1 łyżeczka miękkiego masła
Muffiny angielskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
Mąkę, sól oraz cukier puder przesiewamy do miski. W kopczyku robimy dołek i wlewamy rozpuszczone drożdże i i rozpuszczone masło.
2.Powoli zagarniamy mąkę do środka i dalej wyrabiamy ciasto aż będzie odchodziło od dłoni.
3.Przekładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i dalej wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1h.
4.Przekładamy wyrośnięte ciasto na blat i ponownie wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok 1cm. Wycinamy krążki o średnicy ok 7cm.
5.Wycięte krążki układamy na blasze wyłożonej papierem zachowując między nimi odległości ok 2-3cm. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.
6.Pieczemy w temp 210 stopni 8 minut, następnie przekręcamy muffinki na drugą stronę i pieczemy kolejne 7 minut.
Komentarze